Jan van Gurp overhandigt bloemen ter gelegenheid van 'burgermoederdag'. Foto: Barend Bakelaar
Jan van Gurp overhandigt bloemen ter gelegenheid van 'burgermoederdag'. Foto: Barend Bakelaar Foto: Barend Bakelaar

Burgemeester op bezoek bij de PCOB

MIDDELHARNIS - Afgelopen maandag kwamen de leden van de PCOB afdeling Goeree-Overflakkee weer bijeen voor hun maandelijkse bijeenkomst in De Hoeksteen te Middelharnis.

Door J. van Gurp

Ondanks het mooie weer was deze bijeenkomst weer druk bezocht. Dat zal mede wel gekomen zijn door de aanwezigheid van onze burgemeester, mevrouw A. Grootenboer-Dubbelman. De burgemeester was op uitnodiging van de afdeling gekomen om iets te vertellen over de gemeente, haar ambt en haar persoonlijke situatie.

Wie is nu eigenlijk die burgemeester? Zij boeide de aanwezigen eigenlijk al direct door eerlijk en open over haar persoonlijke situatie en haar afkomst te spreken. Zij vertelde zich erg gelukkig te voelen op dit mooie eiland en in haar woonsituatie in Sommelsdijk. Verder meldde zij het nog steeds als een grote eer te beschouwen dat zij de eerste door de Kroon benoemde burgemeester is van deze nieuwe gemeente.

Gezonde ambities

Een gemeente met volgens haar grote mogelijkheden en met gezonde ambities. In haar vorige functie als wethouder van de gemeente Moerdijk deed zij veel ervaring op in het bestuur van een gemeente. De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk - waarin zij optrad als locoburgemeester - heeft daar zeker aan bijgedragen, vertelde zij. In haar beleving is de samenvoeging van de vier gemeenten tot een zelfstandige gemeente goed verlopen. Al gaf zij aan dat er nog steeds zaken zijn die beter zouden kunnen. Hierbij dacht zij bijvoorbeeld aan de aanrijtijden van ambulance en brandweer. De normen worden helaas niet altijd gehaald, mede vanwege de grote onderlinge afstanden binnen de gemeente.

Meer dan een optelsom

Volgens Ada Grootenboer is de nieuwe gemeente meer dan een optelsom van de vorige vier gemeenten. Er is in ieder geval geen onderlinge concurrentie meer, gaf zij aan. Zo zei de burgemeester ervan overtuigd te zijn dat de energieneutraliteit op Goeree-Overflakkee in 2020 zal worden gehaald. Hierna gaf zij uitleg over de taak en de inhoud van de bestuurlijke organen binnen de gemeente. De gemeenteraad heeft een kaderstellende en controlerende taak waarbij deze volksvertegenwoordiger is. Verder gaf zij uitleg over de inhoud van haar eigen portefeuille, waar openbare orde en veiligheid, communicatie, handhaving en het KlantContactCentrum onder vallen. Zelf ervaart zij het als een voordeel zowel voorzitter van de gemeenteraad als van het college van burgemeester en wethouders te zijn. Deze functies zijn volgens haar toch wel goed om zaken te verbinden, hoewel ze soms wel in een bestuurlijke spagaat kan komen te zitten. Na deze openhartige uiteenzetting werd een kort filmpje getoond, waarin de toekomstvisie van de gemeente werd geschetst. Hierna brak het interactieve deel van de bijeenkomst aan, waarbij de aanwezigen vragen aan de burgemeester konden stellen en opmerkingen konden plaatsen.

Toiletten

Door de leden van de PCOB werden uiteenlopende zaken aan de orde gesteld, zoals de afwezigheid van openbare toiletten en gebrek aan bankjes om te kunnen zitten langs de fietspaden binnen de gemeente. Uiteraard werd er ook gesproken over de windturbineproblematiek. Vanuit de zaal werd ook geroepen om de duinen in Ouddorp niet aan te tasten.

Bovendien werd aandacht gevraagd om werkgelegenheid op het eiland te creƫren, waardoor jongeren niet het eiland gedwongen hoeven te verlaten om elders aan de slag te kunnen. Vragen werden er ook gesteld of er binnen onze gemeente ook WMO-gelden op de plank blijven liggen. Al met al een scala aan vragen en opmerkingen, waarbij de burgemeester in een aantal gevallen een antwoord gaf en in een aantal gevallen de vragen 'meenam' om er later antwoord op te geven. De rol en positie van de PCOB werd door haar als belangrijk ervaren in het kader van advisering en signalering. Zij nodigde de leden vriendelijk uit om een keer als gast van de raad een vergadering bij te wonen. En dan komt er een moment op de middag dat zij elders wordt verwacht en afscheid van haar moet worden genomen. Jan van Gurp bedankte haar in zijn hoedanigheid als voorzitter voor haar aanwezigheid, openhartigheid en eerlijke uitleg. Refererend aan de Moederdag van de dag ervoor, benoemde hij deze dag tot Burgermoederdag en overhandigde haar een boeket bloemen.

Een aandachtig gehoor voor de burgemeester. Foto: Barend Bakelaar