Met raad en daad

Spoorsalontafel

Ik heb van een oude dwarsligger met de vlakschuurmachine een salontafel gemaakt, maar het lukt me niet die in de gewenste lak te zet­ten. Weet u een glansverf die wel dekt?

Antwoord: De Ned. Spoorwegen gebruikten bielzen die onder hoge druk met creosoot olie zijn geïmpregneerd ter voorkoming van rot. Die olie krijgt u er niet meer uit, tenzij u haar kan koken, maar daarbij zal ze u behoorlijk dwarsliggen. Het is dus onbegonnen werk, de tafel te schilderen of te lakken. Hoogstens kunt u het afgeschuurde tafelblad na langdurige droging in een warmgestookte kamer proberen bruin te beitsen. Maar u loopt het risico dat er allerlei kleurverschillen optreden.

Kattenmenu

Is het goed om een kat rauw vlees te geven of kleven hier ook nadelen aan?

Antwoord: Gezien de specifieke eisen die een kat aan de voeding stelt, is het erg moeilijk om zelf een verantwoorde voeding samen te stellen. Het is daarom beter om de kat ook fabrieksmatig bereid kattenvoer voor te schotelen. Hierin zitten alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft. Er zijn natte voeders (uit blik), halfdroge en droge voeders (brokjes) verkrijgbaar. Afhankelijk van wat de kat lekker vindt, kunt u bijvoorbeeld één keer per dag blikvoer geven, met daarnaast brokjes en rauw vlees. Let bij de kant-en-klare maaltijden wel op de kwaliteit. Bestudeer vooral de (op de verpakking afgedrukte) samenstelling en analyse, want hoe meer ruw eiwit en hoe minder vocht, des te beter het voer. Katten hebben voor hun gebit ook brokjes nodig om te knabbelen en daarvoor geldt ook: minstens 30% ruweiwit, weinig vet, maar wel wat calcium, fosfor en natrium, en vitaminen A, D3 en E. Liever geen geur-, kleur- en smaakstoffen. Alleen voor 't oog van het baasje of vrouwtje worden er wel eens kleurstoffen toegevoegd! U doet er goed aan zo veel mogelijk spiervlees en afwisselend vis te geven. Als het vlees van uw slager komt, mag u ze dat vers voorzetten. Vooral gesneden hart is prima voor poezen. Vis moet beslist en minstens 10 minuten gekookt worden (dit met het oog op evt. wormpjes). Restanten van onze eigen maaltijden bevatten te weinig vlees en zijn voor onze huisdieren bovendien te vet en te zout.

Trekhaak en belasting

Als men na een aantal jaren een trekhaak aan de auto heeft laten maken, heeft dit dan gevolgen voor de motorrijtuigenbelasting?

Antwoord: Het later aanbrengen van een trekhaak heeft geen gevolgen voor de motorrijtuigenbelasting. Zelfs niet als hierdoor uw auto net in een hogere, en dus duurdere, gewichtsklasse zou komen.

Gevoelige tong

Geruime tijd heb ik last van een erg gevoelige tong. Mijn huisarts kon niets bijzonders ontdekken en denkt dat het vanzelf over zal gaan. Ik heb er echter nog steeds last van. Kan uw medicus mij iets wijzer maken?

Antwoord: U beschrijft een gecompliceerd ziektebeeld, waarvan vooral bepaalde symptomen in het oog springen: bloedende tong, gewichtsverlies en maag-/darmklachten. Dit vraagt om specialistisch onderzoek. Uw huisarts heeft terecht na het bloedonderzoek een afwachtende houding aangenomen. Het kan na enige tijd natuurlijk verbeteren, maar indien er geen verbetering optreedt, dan is een uitgebreider specialistisch onderzoek hier zeker op zijn plaats. Ik raad u aan dit met uw huisarts te bespreken, opdat hij u naar een internist kan verwijzen.

Kit op tegels

Op de tegels van mijn nieuwe badkamer zit kit. Hoe krijg ik dit weg?

Antwoord: Onder kit worden plastische, vullende en elastische middelen verstaan, die gebruikt kunnen worden om naden en kieren waterdicht af te werken. De verwijdering van reeds uitgeharde kit is afhankelijk van de soort kit. Acrylaatkit kunt u verwijderen met aceton of met een verfafbijtmiddel op basis van dichloormethaan. Bij butyleenkit (siliconen- en montagekit) kunt u een speciale kitverwijderaar gebruiken, die u bij een doe-het-zelf zaak kunt kopen, maar het kan vaak ook met het bovengenoemde verfafbijtmiddel.