Dirigent M. de Bonte (l.) en W. Vernooijs schudden elkaar de hand. Samen zijn ze goed voor bijna een eeuw gemusiceer en gedirigeer.
Dirigent M. de Bonte (l.) en W. Vernooijs schudden elkaar de hand. Samen zijn ze goed voor bijna een eeuw gemusiceer en gedirigeer. Foto: Archief

Overweldigende belangstelling voor jubilerend 'Amicitia'

Vrijdag de 14e mei wordt de grote feestdag voor het jubilerende 'Amicitia' te Dirksland, maar zaterdag nam de Vereniging alvast een voorproefje met een drukbezochte receptie in 'De Schakel'. Zovelen kwamen daar de 50-jarige Muziekvereniging geluk wensen, dat de zaal volliep, zeer tot genoegen overigens van het comité dat de huldiging heeft voorbereid, gepresideerd door dhr. M.W. Goudswaard, die temidden van de drukke receptie alweer veertien dagen verder keek en de aanwezigen opriep toch vooral een bezoek te brengen aan het dan te houden concert in de hallen van de voormalige Victoriafabriek.

Samen met de kleurige majoretten en de roffelende drumband had 'Amicitia' zaterdagmiddag een rondgang door het dorp gemaakt en na die gedane arbeid zette het bestuur zich in de feestelijk versierde zaal aan de tafel, waaraan zich spoedig de eersten aandienden die, hetzij persoonlijk, hetzij als afgevaardigde van verenigingen, gelukwensen aanboden. Dhr. Goudzwaard kon daar de aanwezigen mededelen dat er in de gemeente geld is ingezameld waarvan de resultaten meegevallen zijn. Op 14 mei zal het daarvoor gekochte geschenk namens de bevolking worden aangeboden. Na die manifestatie op 14 mei zal er op 5 juni in Dirksland een grootse muziekdag worden gehouden, waaraan ettelijke muziekkorpsen deel zullen nemen: Een applaus klonk vervolgens op voor alle bestuursleden en leden die ooit de vereniging hebben geleid en gesteund. Met name gold dat voor de dirigent, dhr. M. de Bonte, die vanaf het eerste uur van de vereniging lid geweest is.

Namens de federatie van Harmonie­ en Fanfaregezelschappen werd een gelukwens gesproken door dhr. Bakker. Door hem werden de hoogte- en dieptepunten die 'Amicitia' op haar weg heeft gekend gereleveerd, om daarin te constateren dat de gemeente Dirksland zowel moreel als financieel achter haar muziekvereniging staat. Dhr. Bakker wekte dan ook ieder op mede ervoor te zorgen dat de muziek - dat stukje leefbaarheid - niet behoeft te verdwijnen. Gaarne bood hij de jubilerende vereniging, korteling aangevuld met drumband en majorettes, namens het landelijk en provinciaal orgaan een geschenk onder couvert aan, alsook de herinneringsmedaille die aan het vaandel kan worden bevestigd.

Dit artikel is een deel van het verslag dat in Eilanden-Nieuws van 7 mei 1971 stond.