Grandioos voorzomers meiweer komende dagen

Bijzonder puike weersontwikkelingen de komende dagen! Na een opvallend koud slot van april inclusief sneeuw en vorst, slaan we de lente over en wordt de zomer gewoon in stelling gebracht.
Pure voorzomerse omstandigheden de komende dagen met veel zon op Flakkee en temperaturen die werkelijk riant zullen zijn. Voorlopig is er iedere dag een kans van nul procent op regen: tamelijk uniek in een land als Nederland, zeker na die natte aprilfase nog maar kort gelee.

Deze voorzomerse oprispingen waren al ruim een week terug goed te traceren op de weerkaarten.
Het voorjaar lijkt best veel op dat van 1998. Toen viel er ook sneeuw in april en werd het begin mei snel warm met een hoogste temperatuur in Middelharnis van 30 graden op 12 mei. Die 30 graden gaan we waarschijnlijk niet halen, maar hoogste temperaturen tot nagenoeg 25 graden zijn wel te realiseren tot pakweg 10-12 mei. Vanaf die periode neemt de kans op wat verstoring ook toe.

Lag er vorige maand nog een zogenaamde hoogterug op de oceaan die ons die koude, arctische noordenwinden bezorgde. Nu komt op dezelfde stek juist een noord-zuid georiƫnteerde trog te liggen; een soort lagedrukgebied dat goed doortimmerd is in de bovenlucht. Deze trog zorgt aan de oostzijde, dus in de Lage Landen juist voor een flink zuidelijke luchtaanvoer vanuit Spanje en Frankrijk. Doordat de luchtdruk gaat stijgen boven Scandinaviƫ de komende dagen, wordt de oostwaartse verplaatsing van de trog goeddeels tegengewerkt. Dat is gunstig voor Nederland. Verstoringen vanuit Frankrijk die ongetwijfeld zullen volgen vanaf 7-8 mei, worden door het tegengewicht van die Scandinavische hoge druk deels de das omgedaan. Het stabiele en warme weer kan zo nog even voortduren in 't land.

Droog, zonnig en warm: dat is zo de samenvatting van het weerbeeld tot en met het weekend.
Het strandweer zal dan ook goed tot uitstekend zijn vanaf donderdag (wel even windschermpje meenemen vanwege de doorstaande ooster op de stranden)

Opvallend zal ook de nachttemperatuur zijn rond het weekend. De nachtvorst is sowieso al voorbij en met moeite zal het kwik de 12-13 graden kunnen onderschreiden in de bebouwde kom. Hoe de rest van de meimaand zou kunnen verlopen is eventueel te vernemen via de weerprimeurlijn. e 30 graden gaan we waarschijnlijk niet halen maarmperatuur van 31 graden op 12 mei.