Maikel Peeman neemt al in de eerste kilometer afstand van zijn concurrenten Overgaauw (249) en Sint Nicolaas (147). (Foto: C. van Heemst)
Maikel Peeman neemt al in de eerste kilometer afstand van zijn concurrenten Overgaauw (249) en Sint Nicolaas (147). (Foto: C. van Heemst) Foto: C. van Heemst

Maikel Peeman zegeviert in koude 41e Rabobank Omloop van Menheerse

MIDDELHARNIS - Inmiddels is het voor velen een traditie geworden om Koningsdag te starten met de Omloop van Menheerse. In de 41e editie liepen 374 lopers de 6,8 km om de dorpskernen van Sommelsdijk en Middelharnis. Ondanks geduchte tegenstand van buitenaf, wisten Maikel Peeman en Laurey van den Berge ervoor te zorgen dat de prijzen op Flakkeese bodem bleven.

Met temperaturen rond de vijf graden, regen, hagel en onweer, zag het er in de dagen vooraf niet goed uit. Gelukkig bleef het tijdens de wedstrijd droog. Dit maakte het voor zowel lopers als publiek een stuk aangenamer. Maikel Peeman werd door velen getipt als de topfavoriet. "Ik ben goed in vorm en wil heel graag een keer winnen hier", gaf hij voor de start aan. Dat hij het niet cadeau zou krijgen, werd duidelijk toen Ronnie Overgaauw uit Zoutelande zich meldde. Een Zeeuwse topper, die in 2012 doorbrak met 14.39 min. op de 5000 m. "Vorig jaar was ik lang geblesseerd en nu gaat het weer beter. Wedstrijden heb ik nog niet gelopen. Dit leek me een goede test om de draad weer op te pakken", aldus Overgaauw, die zeker niet onderschat mocht worden.

Om 10.30 uur loste Elise Ouwens namens de Rabobank het startschot en waren de lopers vertrokken. Al in de eerste kilometer voerde Peeman het commando, Overgaauw volgde en ook Ricardo Sint Nicolaas, winnaar in 2014, sloot aan. Daarachter waren Eric Wolfert en Willem de Korte (Aagtekerke) de eerste achtervolgers. Bij de dames ging Petra Sloots (Brielle) aan de leiding, Laurey van den Berge volgde op enkele seconden en hield haar concurrente in het vizier. In de Molenweg had Peeman een kleine voorsprong op Overgaauw en Sint Nicolaas. Met de wind in de rug was er ook weinig reden om passief te lopen. Na 3 km noteerde Peeman 9.35, Overgaauw volgde met 9.45 en was weggelopen van Sint Nicolaas, die op zijn beurt in 9.53 doorkwam. Wolfert liep alleen daarachter op de vierde plaats en klokte 10.08. Op de Staverseweg hield Peeman het tempo hoog. Zijn actie om direct al weg te lopen was enigszins riskant, anderzijds getuigd het van strijdlust en zelfvertrouwen.

Op de Rottenburgseweg, na 4 km, was de finale begonnen. Overgaauw gaf zich nog niet gewonnen en zette nog één keer alles op alles. Hij versnelde en kwam snel dichterbij Peeman, die het lastig had in deze fase. De spanning was volledig terug en met een laatste kilometer harde tegenwind in het verschiet, was het alles behalve een gelopen race. Peeman liet zich niet van de wijs brengen en hield zijn tempo strak, Overgaauw capituleerde rond het 5 km-punt en daar kon Sint Nicolaas, die ijzersterk liep, hem zelfs weer bijhalen. De zege kwam hierna niet meer in gevaar en na 21.51 kon Peeman als eerste zijn medaille in ontvangst nemen, uitgereikt door zijn moeder, die vol trots aan de finish stond, waar niet veel later ook Erik Peeman zou finishen (12e - 24.42). "Dit is echt fantastisch. Voor velen was het vanzelfsprekend dat ik zou winnen, maar dat ervaar ik niet zo. Ik heb er echt voor moeten strijden. Pas toen ik zag dat Overgaauw stuk ging, was ik er gerust op", aldus de winnaar. Sint Nicolaas finishte als tweede in 22.12. "Het was een harde koers waarin ik een sterk slot liep, ik liep zelfs nog wat in op Maikel". Overgaauw finishte als derde in 22.26 en voorkwam daarmee een Flakkees podium. Wolfert finishte als vierde in 23.08. Edwin Stolk (23.57), John Arensman (24.19) en Tom Groot (24.23) waren op de plaatsen zeven, negen en tien. De overige Flakkeeënaars in de top-10.

Bij de dames liep Laurey van den Berge naar de overwinning, ook zij kreeg het niet cadeau, Petra Sloots opende sterk en Van den Berge moest in de tegenaanval. Dat deed ze goed en met 24.49 liep ze een sterke tijd. Sloots werd tweede in 25.37 en Ilvia Hederik (Barendrecht) werd derde in 29.49. Tot slot waren er nog 46 Start-to-runners die de Omloop voltooiden. Jeroen Maliepaard uit Sommelsdijk was met 33.15 de snelste heer, Anne Dogterom was met 37.31 de snelste dame.