Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Twee jubilarissen op bedrijf fam. Biemond

In een van de woningen behorend bij de uit 1781 daterende 'Johanna hoeve' van de fam. Biemond te Stellendam is het gisteravond feest geweest. Twee werknemers, de heren C. de Vogel en C.J. Keymel waren resp. 50 en 40 jaar aan het bedrijf verbonden en dat was een reden te over om de materiƫle beslommeringen van zich af te zetten en spontaan in te ruimen voor een manifestatie van plezierige menselijke verhoudingen.

Burg. Smith die ook aan deze avond te pas kwam, bleek die 'blijde hartelijkheid'' al snel te hebben geproefd. Daaruit ook distilleerde hij de veronderstelling dat de jubilarissen hun dienstverband niet als een knechtschap hebben ervaren, doch als het meewerken aan het in stand houden van een bedrijf door de generaties heen. Spr. wist dat over een langdurig dienstverband zowel positief als negatief wordt geoordeeld; zelf koos de burgemeester voor een positieve waardering, omdat de trouw daarin blijkt te praeveleren boven het verkiezen van een andere - misschien gemakkelijker - werkkring.

Oorlog, ramp en de evolutie in de landbouw hadden aan die trouw geen afbreuk gedaan. Hoezeer die aanwezig is geweest kon de burg. begrijpen wanneer hij dacht aan de 'desolate boedel', zoals die zich na de ramp zal hebben vertoond. In zijn waardering voor de beide jubilarissen betrok burg. Smith ook de nevenfuncties en zelfs het ambt dat dhr. Keymel heeft bekleed. Met groot genoegen maakte dhr. Smith tenslotte melding van het feit dat H.M. de Koningin had besloten de beide jubilarissen de zilveren eremedaille toe te kennen, niet om in de kast achter een stapel lakens te leggen - zoals dat in onze omgeving blijkt te gebeuren - maar om met trots te dragen!" voegde de burg. daaraan toe.

Dhr. P.M. Biemond, die met zijn tweelingbroer J.A. sinds 1965 het bedrijf leidt, bood de jubilarissen - die nu al de 4e generatie om zich heen zien - de draagmedaille en een fraai ingelijst gemeentewapen aan. Dhr. Biemond - sprekend over het langdurige dienstbetoon - veronderstelde dat dergelijke jubilea steeds zeldzamer worden.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 4 mei 1971.