Met raad en daad

Witte vlekken

Op de tuintegels en stoeptegels treffen we steeds meer van die witgrauwe vlekken aan die moeilijk te verwijderen zijn. Mijn vraag is waar komen de lelijke vlekken vandaan en nog belangrijker hoe krijgen we die vlekken verwijderd? Met schoonmaakazijn lukt het niet om deze hardnekkige vlekken weg te krijgen. De hogedrukreiniger vinden wij geen ideale oplossing omdat alle rommel naar de buren spettert. Wellicht weet u raad.

Antwoord: Liggen die tegels er nog niet zo lang? Dan kan er sprake van zijn dat u kalkuitbloei ziet. Dat is een natuurlijk verschijnsel dat zich bij elk betonproduct kan voordoen. Die witte vlekken gaan vanzelf ook weer weg. Kalkuitbloei heeft geen gevolgen voor de tegels, maar er is echter weinig of niets aan te doen. U kunt de kalk niet van het product verwijderen zonder het product zelf aan te tasten. U zult dus wat geduld moeten hebben. De witte aanslag zal meestal vanzelf verdwijnen. De zuren in de lucht en in het regenwater zorgen er voor dat het kalk langzaam oplost en weg kan spoelen.

Composteren

Kunt u mij zo goed mogelijk de samenstelling van de composthoop vertellen? Mogen sinaasappel- en aardappelschillen daar ook in?

Antwoord: Er zijn mensen die denken dat allerlei afval op de composthoop kan worden gedeponeerd, maar er zijn wel degelijk beperkingen. Schillen van sinaasappelen, mandarijnen en grapefruit mogen er niet op, omdat die voor de export worden behandeld met fungiciden om te voorkomen dat de schil gaat schimmelen. Jarenlang mochten er geen aardappelschillen bij, omdat ze bewerkt werden met een middel dat het kiemen tegengaat en soms de gevreesde aardappelmoeheid zouden overbrengen. De aardappels worden echter niet meer gepoederd, maar goed gekoeld of gegast bewaard. Met de schillen moet u desondanks voorzichtig zijn, want flinke hoeveelheden veroorzaken proppen die de zuurstofcirculatie verstoren. Oud brood gaat gauw schimmelen, dus daar kunt u beter thuis wentelteefjes van bakken, of ze aan de eendjes voeren. Stro en zaagsel zijn veel te droog en zouden de sappen opzuigen, zodat die er beslist al buiten moeten blijven, evenals te grote hoeveelheden gemaaid gras en herfstbladeren. Oude kranten en ander papier verteren heel moeilijk en zouden eerst een aparte bewerking moeten ondergaan, dus laat daar liever kringlooppapier van maken. Vette etensresten zijn eveneens taboe. Botjes, kluiven en visgraten verteren veel te langzaam en daar komen katten en ongedierte op af. De mest van huisdieren mag wel mee, maar beslist geen kattenbakkorrels en vogelkooivullingen.

Alikruiken

Wat voor vitamines en mineralen zitten er in alikruiken? Zitten er ook schadelijke stoffen in?

Antwoord: Alikruiken, ook wel krukels of kreukels genoemd, zijn eetbare zeeslakken. Zij kunnen rauw of (als mosselen) gekookt en gegeten worden. Ze bevatten jodium, vitamine D en wat vitamine C, veel eiwit en weinig vet. In Zeeland worden ze vooral met daarvoor geschikte korren gevist. In Nederland en België komen nog drie andere soorten voor. De aanwezigheid van schadelijke stoffen is vooral afhankelijk van de mate van verontreiniging van de zee waaruit ze gevangen zijn.

Middelen tegen migraine

Ik word geplaagd door migraine, daar probeer ik dus vanaf te komen. Onlangs vernam ik van het middel 'Similasan'. Is dit homeopathische middel vergelijkbaar met de middelen van de bekende homeopathische merken? Raadt uw medisch adviseur deze middelen aan?

Antwoord: Het door u genoemde middel is een middel van één van de bekende merken. Onze medische adviseur zal u goede homeopathische middelen niet ontraden, maar raadt wel dringend aan om de huisarts te raadplegen als de klachten niet verdwijnen.