'Samen leven uit Gods genade

De GKV Middelharnis is een streekgemeente met circa 240 leden. Dominee Van Zwol, die op 24 april werd bevestigd – exact een jaar na het afscheid van de vorige predikant, ds. Van Diggele –, is de eerste predikant die voor 100 procent de gemeente van Middelharnis dient. Vorige predikanten deelde de GKV Middelharnis met de zustergemeenten Bergen op Zoom of Pernis/Albrandswaard.

Tijdens de bevestigingsdienst preekte dominee Thijs Blok over het thema 'Geschonken genade'. "Gemeente zijn begint altijd met danken voor Gods genade. Christus is het centrum van Gods genade. Rondom Hem staan wij naast elkaar, niemand is meer, niemand is minder. Bij God is geen afrekencultuur, maar een toerekencultuur: Ik reken jou de genade van de Heer Jezus toe. Dank God voor die genade. En: kijk niet naar wat er nog mist, maar wat God al geeft. Het doel is samen leven uit Gods genade."

In de middag was de intrededienst van dominee Chris van Zwol. Hij preekte over het thema 'Bij kruis naar kracht en kracht naar kruis'. "Leven naar de kracht van het kruis. Diezelfde kracht leidt naar het eigen kruis. Het kruis is tegengif voor egoïsme en een cultuur van verschil tussen gevierde en kansloze mensen. We moeten niet naar elkaar opkijken, maar staan in Jezus Christus naast elkaar en dienen elkaar in alle macht. Zoals Jezus ons diende uit alle macht en Zijn leven gaf. Het Koninkrijk van de Heer Jezus wil ik verkondigen. Door Gods kracht wordt ons werk volbracht."

Burgemeester Ada Grootenboer was een van de mensen die de kersverse predikant toespraken na de bevestiging. Ze vertrouwde Van Zwol toe dat het heel fijn is om op Goeree-Overflakkee te wonen en te werken, "een eiland met een heel eigen cultuur en met vriendelijke, behulpzame en hardwerkende mensen. Ik wens u een goede tijd toe op dit prachtige eiland. U zult er echt van genieten. Ik wens u veel wijsheid en steun bij de uitoefening van uw ambt." De burgemeester nodigde dominee Van Zwol van harte uit om aan te schuiven bij het overleg tussen de gemeente en de diverse kerken op het eiland.