Maritiem bedrijfsleven schrijft brandbrief over flagrante schending van gemaakte afspraak

Vervolg van de voorpagina

Een uitbreiding die deze haven een betere concurrentiepositie bracht en zeer in mondiale positie heeft versterkt. De visserij heeft daarvoor een 10 keer groot zee-reservaat van 31000 hectare voor de kust van Goeree moeten accepteren waarbinnen visserij niet of nauwelijks meer mogelijk is, stelt het verenigd Maritiem bedrijfsleven in de brief.

Indrukwekkend

Alles moet in het werk worden gesteld om de sterke en unieke positie van de havens van Stellendam te waarborgen. De betekenis hiervan is onderstreept door het rapport van Bureau Ecorys waaruit blijkt dat de toegevoegde waarde aan het bruto product van Goeree-Overflakkee van de Stellendamse havens met al zijn bedrijvigheid is vastgesteld op 105 miljoen euro. Met indrukwekkende cijfers van een directe- en indirecte werkgelegenheid van 1065 fte's. In de brief wordt de historie aangestipt. Eind 2001/2002 werd door de voormalige gemeente Goedereede een conventant gesloten met de gemeente Rotterdam waarbij werd overeengekomen dat de gemeente Rotterdam / Havenbedrijf Rotterdam de zo belangrijke toegangsgeul tot de Visserijhaven Stellendam op een diepte van 5,5 meter zou houden en onderhouden. Beschreven werd dat dit een structurele en altijddurende verplichting zou zijn.

Al ingeleverd

In 2007 leverde de voormalige gemeente Goedereede al een belangrijk punt in, toen werd bepaald dat het onderhoud niet de in het convenant overeengekomen 200 meter breedte zou zijn. maar slechts 100 meter. Dit leidde tot een aanmerkelijke kostenbesparing voor het Havenbedrijf.

Partieel opgezegd

De briefschrijvers geven aan kennis te dragen dat het Havenbedrijf in de loop van 2015 het convenant, waarvan de gemeente hoeder is, partieel heeft opgezegd met dien verstande dat men niet meer bereid is tot 5,5 meter te onderhouden maar slechts tot 5 meter. De reden zou zijn dat de te maken kosten niet in verhouding staan tot het te dienen doel, namelijk de grotere bereikbaarheid, gedurende een belangrijk deel van de getijdeslag van 12 uur. Met minder zou de vloot ook toekunnen. Dit is een flagrante schending van de oorspronkelijk afspraak geven de briefschrijvers aan. "Het valt wat tegen. Dus zeggen we de afspraak gewoon partieel op'. Hoe onbetrouwbaar kan een semioverheid zijn. (Gemeente Rotterdam en de Nationale Overheid zijn medeaandeelhouder in HBR), aldus de inhoud van de brandbrief.