Geleidelijk stabilisatie in het weekend

De afgelopen dagen waren ronduit koud te noemen in Nederland met tijdens de buien die gepaard gingen met hagel en sneeuw soms maar 1-3 graden midden op de dag. Dit soort temperaturen behoren bij de laagste die mogelijk zijn eind april. Ook in 1981 en 1991 was het zo koud in deze laatste fase van de grasmaand (die overigens te koud in de boeken gaat komen straks).
De nachten gaven op uitgebreide schaal nachtvorst en zelfs op anderhalve meter boven de grond vroor het even. Toch verliep het weerbeeld ook wel flink zonnig buiten de aprilse buien om.
Kou eind april is niet ongebruikelijk in de Lage Landen. Op 29 april 1976 werd zelfs ruim 7 graden vorst opgetekend bij Tilburg in Midden-Brabant en op klomphoogte vroor het er 11 graden.

Vrijdag zitten we nog met een massief regengebied opgescheept en de nasleep hiervan merken we ook nog het eerste deel van de zaterdag. Daarna wordt het wat stabieler, met name op de zondag.
De kans op natte sneeuw verdwijnt ook als we de bovenluchttemperatuur iets zien oplopen.
De temperatuur op leefniveau gaat tevens omhoog richting en in het weekend en komt uit op 11-13 graden op de Eilanden. De wind verlaat de koude noordwesthoek en wordt meer zuidwest.
De wisselvalligheid blijft ook na het weekend nog even troef wanneer regenfronten behorende bij een Schotse depressie onze omgeving nog net zouden kunnen schampen. Veel regen komt er niet.
De weersvooruitzichten op middellange termijn zijn veelbelovend en verrassend te noemen.
Rond 5 mei zou het weer flink kunnen opknappen met wellicht belangrijk hogere temperaturen vanuit het zuiden. Er wordt zelfs al gezinspeeld op maxima rond 25 graden en hoger. Dat kan ook zeker wanneer de wind naar het zuiden draait en warme Zuid-Europese lucht meeneemt naar Nederland.

We lijken al met al toch te gaan afstevenen op een tamelijk nat voorjaar hetgeen helemaal in het kader van een El Nino-situatie past. Zelfs het KNMI meldt op haar site dat de kans op een nat voorjaar dan zo'n 70 procent is. We zagen het ook in 1983 toen het tot juni te nat en te koud bleef. Toen volgde wel een hele goede zomer.