Raadsleden moeten meer investeren in contacten met samenleving

DEN HAAG – "Gemeenteraadsleden moeten meer tijd besteden aan gesprekken en contacten met de samenleving. Op die manier kan de positie van de gemeenteraad worden versterkt. Dit als basis voor het goed functioneren en gericht debatteren in de gemeenteraad.

Door Jaap Ruizeveld

Door goede afspraken te maken, kunnen de vergaderingen en de besluiten in de gemeenteraad effectiever plaatsvinden. Dat levert tijdwinst en ruimte op voor interactie met burgers. Raadsleden hoeven dus niet meer tijd te krijgen, maar kunnen hun tijdsbesteding aan raadswerk beter indelen en verdelen".

Dit advies geeft de Raad voor het openbaar bestuur. Centraal staat daarin het contact met de samenleving. Uitgegaan wordt van een raadslidmaatschap als parttime functie, waardoor scherpere keuzes nodig zijn. Door de (volks)vertegenwoordigende rol te benadrukken, kunnen gemeenteraadsleden hun controlerende en kader stellende taken beter vervullen. Op deze manier wordt de zichtbaarheid en het gezag van raadsleden vergroot en de positie van de gemeenteraad versterkt, stelt de Raad voor het openbaar bestuur. Voorkom overmatige politisering. Dat ondergraaft het vertrouwen van burgers in het lokaal bestuur. Burgers zien meningsverschillen liever opgelost. Het ROB wil een handreiking bieden aan gemeenteraadsleden. Zij stelt dat met gerichte maatregelen griffiers kunnen worden ondersteund bij het nog beter faciliteren van de raadswerkzaamheden.