Afbeelding
Foto:

Is Nederland echt zo bijzonder?

Met een lach op mijn gezicht rijd ik Flakkee op. De tulpenvelden staan weer in bloei. Een prachtig gezicht waar ik enorm van kan genieten. Plots wordt mijn beeld verstoord door tientallen mensen die daar staan in de tulpenvelden. Selfie na selfie. Allemaal voor die ene perfecte foto naast de tulpen.

Er is niemand die zoveel selfies maakt tussen de tulpen als de Chinees. Ze kunnen er uren mee bezig zijn om de perfecte foto te krijgen naast deze bloem. Ze komen er zelfs helemaal voor naar Nederland vliegen. Gewapend met hun camera en rugzak domineren ze de Keukenhof. Plots is niet meer de Chinees buitenlander, maar voelt de rasechte Nederlander zich even een buitenlander in eigen land.

Toch is het tegenwoordig helemaal niet meer nodig dat deze duizenden Chinezen overvliegen naar Nederland om een kijkje te nemen bij deze bezienswaardigheden. In het Chinese stadje Dafeung is namelijk een compleet Nederlands bloemenpark opgericht. Mijn mond viel open van verbazing toen ik googelde naar dit spektakel. Is Nederland dan echt zo bijzonder? In de ogen van de Chinezen wel, zo bijzonder dat ze een paar hectare kopieerden en plakten in hun eigen land. Ik schud van verbazing nog wel tien keer mijn hoofd. Ik kan gewoon niet geloven dat Nederland zo bijzonder is. "Rare jongens, die Chinezen," zoals Obelix zou zeggen.

Ik kijk nog een keer naar buiten en zie de tulpenvelden aan me voorbij schieten. Eén trots van Nederland. Mooi, kleurrijk en ja… eigenlijk toch wel bijzonder. Moet ik de Chinezen dan toch gelijk geven over het feit dat tulpen zo bijzonder zijn?