Met raad en daad

Jarig op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag 11 mei 1972 is mijn zoon geboren. Daarna is hij nooit meer op Hemelvaartsdag jarig geweest. Hoe is dit te verklaren?

Antwoord: Zoals u ongetwijfeld weet, valt de datum van het Paasfeest op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Hemelvaartsdag wordt gevierd 39 dagen na Pasen. Hemelvaartsdag kan op z'n vroegst voorkomen op 30 april en op z'n laatst op 3 juni. Als uw zoon de gezegende leeftijd van 79 jaar bereikt heeft, is hij voor de eerste keer weer op 11 mei 2051 met Hemelvaartsdag jarig. Daarna hoeft hij niet meer zo lang te wachten, het heugelijke feit vindt dan plaats op 11 mei 2056. De toekomstige op 11 mei geborenen zullen nogal veel geduld moeten hebben, tot 11 mei 2113. Zoals u ziet, is verloop van de datum waarop Hemelvaart valt nogal grillig. De maan is de bepalende factor.

Anti-roestkuur

Ik kreeg een echte melkbus los van een boer. Kunt u mij vertellen hoe ik die kan opknappen, zodat de roest eruit gaat en uitblijft?

Antwoord: De meeste melkbussen bestonden uit vertind ijzer en als zo'n bus eenmaal roest, beduidt dat, dat de beschermende tinlaag (groten)deels verdwenen is. U kunt dus het roest er wel uitschuren, maar daarna zult u het metaal toch moeten bedekken met een vochtwerende laag. Dat kan gewone blanke vaseline zijn, maar die houdt alle stofdeeltjes en pluisjes vast. Beter is het, een blanke metaallak te kiezen. Kunt u het roest niet goed wegkrijgen, dan kunt u bij de drogist een 10% oplossing van zoutzuur halen, maar daar moet u heel voorzichtig mee zijn, want dat bijt in op de huid, de kleding en uw werkbank. Ook moet u de bus terdege uitspoelen zodra de roest er af is, anders vreet het zuur gaten in het resterende metaal... Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die zich o.m. bezig houden met het verkoperen van melkbussen en die dan ook de roest verwijderen, maar u begrijpt wel dat u dat dan allemaal moet betalen.

Doorkijkspiegel

Ik stootte tijdens het ophangen een fikse kras ín de achterlaag van een gloednieuwe spiegel. Je kunt daar nu dwars door de spiegel heen kijken en je ziet het behang. Hoe repareer ik die plek?

Antwoord: Strijk een strook stanniool (zilverpapier) met een koel strijkijzer zo glad mogelijk en bevestig dat met daarvoor geschikte lijm aan de achterzijde over de plaats van die beschadiging. Dan is het aan de voorzijde vrijwel niet meer te zien en kunt u zich ook daarin spiegelen.

Plukvee

Als ik een eend moet plukken, trek ik vaak de huid stuk. Wat is de beste methode?

Antwoord: Wie geregeld pluimvee slacht, maakt wel eens een afspraak met een poelier of slachterij, waar zo'n vogel even door de verenplukmachine gedraaid kan worden. Dat is een apparaat dat de veren er met gummi-armen afslaat, terwijl warm water ze afspoelt. Kan dat bij u in de buurt niet, dan raden wij u aan de eend te plukken als ze nog warm is. Dan laten de veren het best los. Snijd eerst kop en vleugels af en hang het dier aan de poten op. Begin bij de stuit. Trek met voorzichtige rukjes in de richting van de pennen eerst de grote veren uit en later de fijne. Het laatste dons kunt u evt. ook afschroeien met een brandende krant.