Nog geen besluit over budget voor betere akoestiek sporthal

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor het aanbrengen van noodzakelijke akoestische maatregelen in Sport- en Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk is een bedrag nodig van maximaal 96.100 euro. Dit stelde het college voor aan de raad, die donderdagavond overigens het onderwerp voor de tweede keer op de agenda vond. Maar tot een besluit kwam men ook nu nog niet. Dat gebeurt in de mei-raad. Er worden al geruime tijd klachten geuit over het geluidsniveau in de sporthallen van De Staver. Dit was in bestuurlijk overleg tussen gemeente en Stichting Olympia al in 2015 uitgesproken, maar toen ontbrak een goede onderbouwing en trok de portefeuillehouder het voorstel in.

Door Jaap Ruizeveld

Met het uitvoeren van de maatregelen zal het geluidsniveau worden teruggebracht, waardoor leerkrachten gevrijwaard blijven van gehoorschade, staat in het raadsvoorstel. De afgelopen maanden zijn er door De Staver en leraren van de Prins Mauritsschool, een grootgebruiker van deze accommodatie en de Perspectiefgroep, een organisatie voor arbodienstverlening contacten gelegd. Onderzocht is of blootstelling aan geluid voldoet aan de norm van schadelijk geluid uit het Arbobesluit. Leraren namen aan de metingen deel. De conclusie is dat het geluidsniveau en de akoestiek onvoldoende zijn en dat de gemelde gezondheidsklachten mogelijk voor een deel met het werk te maken kunnen hebben. De Perspectiefgroep heeft verbeterpunten aangegeven in een 'waarschuwingsbrief'.

Verbaasd

Keuker (PvdA) verbaasde zich over de gang van zaken. Waarom is dit punt dat blijkbaar al in 2009 is gesignaleerd niet gewoon opgenomen in een meerjarenplan voor onderhoud. Hij vond het verzoek ook nu nog onvoldoende onderbouwd. Heintjes (VKGO) wilde eerst dat er alternatieven werden uitgewerkt alvorens tot een budgetbesluit kon worden overgegaan. De SGP-fractie was tevreden met de extra geleverde informatie. De ChristenUnie waarschuwde voor precedenten bij andere accommodaties en wilde het gevraagde budget niet als een vrijbrief zien. Taakstellend verzekerde wethouder Trouwborst. Er is een causaal verband tussen geluid en gehoorschade.