Aanleg nieuwe begraafplaats Ouddorp start begin 2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnen enkele jaren moet de gemeente kunnen beschikken over een nieuwe begraafplaats in Ouddorp. Zoals onze krant al enkele keren berichtte kan de bestaande begraafplaats aan de Dorpsweg niet worden uitgebreid. Een aantal jaren geleden is de zoektocht begonnen naar een nieuwe locatie en de gemeenteraad is ingelicht over de uiteindelijke vorming van het plan voor de ontwikkeling van de nieuwe begraafplaats aan de Dirkdoensweg. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen. Het is de bedoeling dat het bestemmingsplan nog dit voorjaar aan de raad wordt voorgelegd.

Door Jaap Ruizeveld

De grondverwerving voor een goede toegangsweg is afgewerkt. Het betreft de percelen van de inmiddels verhuisde Thuiszorg en de toegangsweg. Een deel daarvan is doorverkocht en bij een naastgelegen perceel gevoegd. Voor het andere deel wordt een nadere uitwerking opgesteld met het doel een vrije sectorperceel voor 1 woning te realiseren. De gemeenteraad besloot donderdagavond dat een bedrag van 77.000 euro van de Reserve begraafplaatsen wordt ingezet voor de nieuwe begraafplaats in Ouddorp. Door de voormalige gemeente Goedereede is een krediet van 1.150.000 euro inclusief btw beschikbaar gesteld voor de voorbereiding, grondaankoop en realisatie van de nieuwe begraafplaats in Ouddorp.

Totale kosten

De totale kosten worden geraamd op 1.362.000 euro, te dekken door inzet van genoemde bedragen en het aanwenden van een restbedrag bij de nieuwe begraafplaats Stellendam. Het bestek met de tekeningen is opgesteld en met de natuurorganisaties doorgenomen. Gezien de nog lopende procedure is het uitgangspunt dat de aanleg begin 2017 kan starten. Daarvoor is het nodig dat eind dit jaar er een aanbesteding plaatsvindt. Het college wil de gedeelten van de begraafplaats die voorlopig nog een natuurlijke invulling krijgen, laten beheren door natuurorganisaties. Van der Meer (VVD) en Pijl (CDA) drongen in de raadsvergadering aan op een snelle aanpak omdat de huidige begraafplaats in 2018 geen mogelijkheden meer biedt. Het voorstel werd unaniem vanuit de oordeelvormende fase gelijk tot besluit verheven.