Blauwe container komt in oktober

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad stelde unaniem donderdagavond de Afvalstoffenverordening Goeree-Overflakkee 2016 vast. Toepassing van de verordening is gericht op de bescherming van het milieu met inbegrip van een doelmatig beheer van afvalstoffen.

De verordening is gebaseerd op de modelverordening van de VNG die recent is herzien en gemoderniseerd. Het college van b. en w. wil een moderne en duurzame inzameling en verwerking van afvalstoffen waarbij alle mogelijkheden verkend en benut kunnen worden. Dit biedt meer mogelijkheden voor de uitvoering van het door de raad vastgestelde Beleidsplan Afval 2015-2020.

Meer ruimte

Ten aanzien van de oude modelverordening is er meer ruimte om vorm te geven aan de regeling van de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en om te werken met vrijstellingen voor andere in zamelaars. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld scholen aangewezen worden voor het inzamelen van textiel. Ook is het mogelijk het aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan anderen dan een inzameldienst te reguleren en het aspect zwerfafval is beter in overeenstemming gebracht met het Activiteitenbesluit milieubeheer. De afvalstoffenverordening vormt de basis voor het Uitvoeringsbesluit waarin de inzamelplaatsen en afvalinzamelaars worden aangewezen. Het college is nu aan zet om een nieuw Uitvoeringsbesluit te maken. Bij dit raadsonderwerp leverde de vraag van Eijkenduijn (PvdA) wat de stand van zaken was rond de invoering van de blauwe container nog een nieuwtje op. Wethouder Markwat gaf aan dat dit najaar (in oktober) de distributie van de blauwe container zal plaatsvinden.