Nogmaals Eva's dochters

"Anna kijkt/haar blik/ reikt verder/ dan de tijd. /Voorbij de/ grens van leven en /dood. /Zij verstaat//Anna belijdt." Onlangs verscheen een nieuwe gedichtenbundel van de Dirkslands schrijfster Els van Wageningen.

Ze verstaat in deze verzameling gedichten de kunst om met eenvoudige woorden aansprekende portretten te schilderen van bekende en minder bekende vrouwen uit de Bijbel.: Rachel, Pua en Sifra, Dina, Maria, Sara en Martha, ze vonden, tussen tientallen andere Bijbelse vrouwen, een plekje in de gedichtengalerij. Sommige namen maken nieuwsgierig: wie waren dat ook alweer? De koningin van Seba, wordt in Ethiopië Makeda genoemd en de vroedvrouwen Sifra en Pua weigerden in Exodus 1 het bevel van de Farao om alle pasgeboren joodse jongetjes te doden uit te voeren.

Duidelijk wordt dat al deze vrouwen, door hun aanwezigheid in de heilsgeschiedenis, ook nu nog allerminst aan zeggingskracht hebben ingeboet. Maria, de zus van Lazarus, vertelt: "Ik zit naast Hem op de grond/drink Zijn woorden in./Niets kan mij nu meer bekoren/dan dichtbij Hem te zijn. "

De schrijfster ruimde een plaatsje in voor een aantal vrouwen uit haar omgeving die haar raakten door hun persoon. Zoals in; 'Een Godvrezende grootmoeder' en 'Oudste zuster'

Actueel

Vrouwen (én mannen) van nu vinden vast herkenning in 'Druk, druk en nog eens druk'. Els schrijft: "Steeds drukker en steeds meer/met van alles in de weer./De valkuil van deze tijd.' /Terwijl ik het belangrijkste/vergeet./Uw zegeningen die ik iedere keer van U krijg./ Kostbare tijd verstrijkt." Verrassend actueel is dat ook Martha al met een soortgelijk dilemma worstelde: (p.49): "Ik kan het maar niet laten./Al dat praten is niets voor mij./ Stilzitten is er niet bij./ Altijd maar druk doende/is voor mij voldoende/"

'Geliefde dochter' biedt perspectief aan hen die in meerdere of mindere mate worstelen met uiterlijke onvolkomenheden: "Mijn lieve dochter/maak je niet druk/om al die uiterlijkheden./In mijn Koninkrijk/zijn dit soort dingen/totaal niet belangrijk./Alles op deze wereld gaat immers voorbij?/Weet dat ik je bemin./Het echte levensgeluk/vind je tenslotte bij Mij./Ik bekijk de binnenkant/je hart./ Je bent Mijn geliefde kind/wat men hier op aarde/ook van je vindt."

Het is wellicht nog een idee om bij een volgende druk de bijpassende Bijbelgedeelten bij de gedichten te vermelden in de inhoudsopgave.

Els van Wageningen (Dirksland, 1967) heeft meerdere romans en dichtbundels op haar naam staan. Bovenstaande bundel is verkrijgbaar bij de schrijfster, de prijs bedraagt acht euro, inclusief verzendkosten. Voor meer informatie: www.elsvanwageningen.nl of mwdeschrijver@upcmail.nl.

Els van Wageningen
April 2016
50 blz., €8,00
?ISBN 978908 1305839