Guur weekend en begin nieuwe week koud

De afgelopen dagen zorgde een hogedrukgebied voor droog en zonnig weer en 't was daardoor prima toeven buitenshuis tot en met donderdag. Het werd nog even nipt 15 graden alvorens het kwik een gevoelige veer laat. De luchtdruk gaat verder oplopen richting Schotland en IJsland en lagere luchtdruk zal gaan ontstaan boven Scandinaviƫ. Vanaf het weekend ook richting het Noordzeegebied.

Vooral in het weekend zal de neerslagkans weer toenemen. De bovenlucht zal sterk gaan afkoelen zodat de kans op buien met een winterse lading kan toenemen. Het is best mogelijk dat we komende week wat natte sneeuwvlokken zien vallen op de Eilanden. Heel misschien kan het zelfs wel even wit worden in de tuin of op de daken van wat auto's in intensievere neerslag van voornamelijk hagel.

Ook gaat de kans op nachtvorst weer toenemen komende week. Een aantal jonge planten zou wellicht wat schade kunnen oplopen. Doorgaans blijft het kwik niet meer dan 3-4 uur onder nul. De situatie die we in het weekend krijgen is een typische aprilvariant op het huidige weerthema.

In deze periode van het jaar is de lucht richting de poolgebieden nog koud genoeg om ook bij ons kou te geven als de wind tenminste uit het noorden waait. Anderzijds kan al zeer warme lucht vanuit Noord-Afrika een flink stuk Europa worden ingeblazen. Afgelopen maandag was het op de Balkan al bijna 35 graden. Grote contrasten dus in temperatuur juist in deze fase van het voorjaar.

Voorlopig zullen we die koude instroom ook wel blijven houden met de wind veelal in de noordhoek. Het dieptepunt van het gure weer zal begin komende week zijn met vooral maandag tot en met woensdag een aantal ijskoude buien en overdag soms maar een graad of 6 of 7 bij noordwest 5 bft.

Tot eind april mei zijn er nog geen aanwijzingen dat het belangrijk zachter wordt met temperaturen van 25-28 graden. In 1990 kende mei een warme start met op de vijfde maxima tot 27-28 graden in onze regionen. De kans op een laat voorjaar lijkt wat te zullen toenemen met de huidige povere (anti-zomerse) weersvooruitzichten. Mogelijk wordt april 2016 kouder dan december 2015: vrij uniek!