Sommelsdijker 'te ziek voor gevangenis'

HERKINGEN- De Sommelsdijker (57) die vorig jaar tot tien maanden cel is veroordeeld wegens uitlokking van de woningbrand aan de Krammerstraat in Herkingen op 1 januari 2014, is volgens zijn advocate eigenlijk te ziek om naar de gevangenis te kunnen. In hoger beroep vroeg de advocate woensdag aan het Haagse gerechtshof om een deskundigenonderzoek naar de 'detentiegeschiktheid' van haar cliënt, die ernstig hartpatiënt zou zijn. Het hof wijst dat verzoek toe. De reclassering zal het onderzoek uitvoeren.

Persbureau Cerberus

De Herkingse woning aan de Krammerstraat ging op de bewuste nieuwjaarsnacht in de hens door toedoen van de zoon (25) van de Sommelsdijker. Die werd daarvoor door de Rotterdamse rechtbank tot een jaar celstraf veroordeeld. De zoon gooide cobra-vuurwerk door de brievenbus waarna een flinke brand achter de voordeur ontstond. De bewoners moesten via een raam op de eerste verdieping en een plat dak hun huis ontvluchten. Zij moesten twee maanden elders verblijven voordat ze hun eigen huis weer in konden. De schade bedroeg 40.000 euro.

Per ongeluk

De brandstichting zou een mislukte wraakactie zijn geweest. Mislukt, want het vuurwerk was per ongeluk in de brievenbus van de buren van het beoogde slachtoffer gegooid. De zoon zou hebben gehandeld in opdracht van zijn vader. Een Herkingse vriend van die vader had ruzie met het beoogde slachtoffer. Deze vriend, die tegenwoordig in Duitsland woont, kreeg zeven maanden cel bij de rechtbank.

Rolstoel en zuurstofflessen

Alle drie veroordeelden zijn in hoger beroep gegaan. Het was eigenlijk de bedoeling dat de behandeling van dat beroep tegen de oudste twee mannen woensdag zou plaatsvinden. Maar vanwege het onderzoek naar de gezondheidsomstandigheden van de Sommelsdijker werd die behandeling opgeschort. "Mijn cliënt was vandaag te slecht ter been om hier aanwezig te zijn, maar hij krijgt binnenkort een rolstoel en zal de volgende keer zuurstofflessen naar de zitting meenemen als het moet: zo graag wil hij zijn zelf verhaal komen doen'', beweerde de advocate van de Sommelsdijker gisteren. De Sommelsdijker en zijn vriend ontkennen. Het hof zal de strafzaken tegen alle drie mannen tegelijk gaan af doen op een nog niet vastgestelde datum.