Gemeente moet fouten woningbouw Prutweg Sommelsdijk repareren

DEN HAAG/SOMMELSDIJK/OUDDORP – De Raad van State geeft de gemeente Goeree-Overflakkee een half jaar de tijd om nog eens haarfijn uit te leggen waarom de bouw van nieuwe woningen in Sommelsdijk en Ouddorp ruimtelijk aanvaardbaar is.

Persbureau Cerberus

In een tussenuitspraak constateert 's lands hoogste bestuursrechtscollege een aantal gebreken in het bestemmingsplan dat de bouw van de ruimte voor ruimtewoningen aan de Prutweg in Sommelsdijk en de Koolweg in Ouddorp regelt.

Zo is zowel voor de Prutweg in Sommelsdijk als voor de Koolweg in Ouddorp niet duidelijk of de woningbouwlocatie wel past in het strenge provinciale beleid. De bouw van zeven woningen aan de Prutweg is mogelijk omdat er elders op het eiland overtollige kassen of andere agrarische gebouwen zijn gesloopt. Volgens de Zuid-Hollandse Verordening Ruimte maakt de bouwlocatie aan de Prutweg deel uit van een zogenoemde aanwaspolder in een typisch Zeekleipolderlandschap. Daar mag alleen gebouwd worden als het bouwplan de landschappelijke waarden versterkt, of niet aantast. Maar dat heeft de gemeente vooralsnog niet aangetoond.

Koolweg

Hetzelfde geldt voor de Koolweg. Die weg maakt deel uit van het cultuurhistorisch waardevolle Schurvelingenlandschap. Dat is een landschap met groene kamers en her en der verspreide woningen. Het is de vraag of de bouw van een nieuwe woning in zo'n open groene kamer wel past in het strenge provinciale beleid. Verder ligt de bouwlocatie aan de Prutweg buiten de dorpscontour en aangewezen uitbreidingslocatie. Dat lijkt wel het grootste struikelblok voor de zeven woningen. Immers, de gemeente heeft zelf bepaald nieuwe woningen alleen binnen de dorpscontour of de uitbreidingen daarvan gebouwd mogen worden. En daar valt de Prutweg volledig buiten. Over een half jaar beslist de Raad of er nog een tweede zitting komt of dat er gelijk einduitspraak gedaan kan worden.