Een deel van winkelcentrum D'n Diek in Middelharnis. (Archieffoto)
Een deel van winkelcentrum D'n Diek in Middelharnis. (Archieffoto) Foto: Adri van der Laan

Concurrentiepositie van Middelharnis verbeteren als hoofdwinkelcentrum

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het vaststellen van de Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee kon niet langer op zich laten wachten. Drie jaar na de herindeling is het oude beleid van de voormalige gemeenten vervallen. Met het oog op de dynamiek in de detailhandelssector en het belang van de sector voor de economie van het eiland is een integraal en toekomstbestendig beleidsdocument nodig. Het hoofddoel van de visie is het behoud van een goede, duurzame verzorgingsstructuur voor de inwoners en de toeristen en recreanten in het eilandgebied met een vitale en toekomstbestendige detailhandel. Het beleid is gericht op het centraliseren en concentreren van winkelvoorzieningen die elkaar aanvullen. Versnippering moet worden tegengaan. Naast Middelharnis als hoofdwinkelcentrum wordt ruime aandacht geschonken aan de posities van Ouddorp als toeristisch centrum en Oude-Tonge als bovenlokaal centrum.

Door Jaap Ruizeveld

De uitgangspunten voor de gemeentelijke detailhandelsvisie komen o.a. voort uit het Provinciale detailhandelsbeleid. Op Provinciaal niveau wordt Middelharnis aangemerkt als te 'optimaliseren' centrum. Dit betekent dat gewerkt moet worden aan het verbeteren van de concurrentiepositie met alle denkbare middelen. Dit zonder toevoeging van winkelmeters. Een eventuele beperkte uitbreiding moet in het teken staan van structuurverbetering. Om winkelcentrum D'n Diek als één winkelcentrum te laten functioneren en niet in twee deelgebieden uiteen te laten vallen is het kernwinkelgebied afgebakend. Na vaststelling van de detailhandelsvisie is de belangrijkste opgave om in samenwerking met partners tot uitvoering van de visie te komen. Op dit moment zijn daar geen gelden voor beschikbaar, dus moet de raad budget verlenen. Vermeld dient ook te worden dat de Provincie dit jaar een koopstromen onderzoek uitvoert en dat anderzijds ondernemers en een ontwikkelaart aan een programma schrijven voor de versterking van het centrum van Middelharnis. De raad heeft hier al eerder inzicht ingekregen tijdens een informatieve presentatie. Donderdag was het beleidsdocument geagendeerd voor de politici in de oordeelvormende fase.

Ouddorp

Over Ouddorp stelt de visie dat hier sprake is van een dubbel functie. Enerzijds een verzorgingsfunctie voor de Kop van Goeree en anderzijds de functie voor concentratie van toerisme en recreatie. Behoud van de positie voor de eigen inwoners is gewenst. Een beperkte mogelijkheid voor toevoeging van winkelvoorzieningen in te ontwikkelen gebieden (Ouddorp-Bad) met een kleinschalige omvang is in te vullen. Voorwaarde is wel dat dit de structuur niet mag verstoren van de functie van het dorpscentrum van de badplaats. Concentratie van winkels binnen het kernwinkelgebied wordt aanbevolen. Het knelpunt rond het aantal beschikbare parkeerplaatsen dient te worden opgelost.

Oude-Tonge        

De schijnwerper in Oude-Tonge wordt gericht op de Dabbehof en Dabbestraat als kernwinkelgebied alsmede versterking van de relatie tussen winkelgebied en het horecacluster aan de haven. In de kernen Dirksland, Ooltgensplaat, Sommelsdijk en Stellendam is enkel ruimte voor winkels voor de dagelijkse boodschappen en eventueel winkelaanbod in artikelen (afhaal) horeca en kleinschalige dienstverlening. Concentratie van voorzieningen is ook hier wenselijk.