De Portakabin, voor twee extra plekken, wordt geplaatst.
De Portakabin, voor twee extra plekken, wordt geplaatst. Foto: Hans Villerius

'De Oase' breidt uit

OUDDORP – Diaconaal gastenhuis 'de Oase' te Ouddorp gaat uitbreiden. Na de opening in mei 2013, met zes kamers voor gasten die toe zijn aan een 'adempauze' in het dagelijks of persoonlijk leven, wees de praktijk al uit dat 'de Oase' in een belangrijke behoefte voorziet. Een naderhand ingesteld onderzoek naar die behoefte bevestigde het beeld. "De nood is groter dan we kunnen lenigen", zegt bestuursvoorzitter mr. Wim Weijers.

Door Hans Villerius

Het onderzoek toont aan dat de behoefte waarin 'de Oase' voorziet blijvend is. "Vanwege de reformatorische identiteit van het Ouddorpse diaconale gastenhuis kiezen gasten die aan een herstelperiode toe zijn omdat ze psychisch of lichamelijk uit balans zijn bewust voor een verblijf in 'de Oase'", legt Weijers uit. "De kerken hebben dan ook groen licht gegeven om met 'de Oase' door te gaan. Uit genoemd onderzoek komt echter ook naar voren dat de nood en de behoefte zó groot is dat we de capaciteit van het gastenhuis zouden moeten verdubbelen om de wachttijden in te perken. We moeten dus uit gaan breiden en we denken er momenteel over na hoe we daar invulling aan gaan geven. Vaststaat dat we de kleinschaligheid van het project en de groepsgedachte in het begeleidingstraject van onze gasten blijven handhaven. En ook dat we de uitbreiding eerst in Ouddorp zelf, dus niet elders in het land, willen realiseren. Dit vanwege de band die we inmiddels met Ouddorp hebben. Maar eerst moet nog het nodige worden uitgewerkt. En natuurlijk betekent meer gasten ook dat er meer vrijwilligers nodig zijn" Om toch een eerste aanzet aan de voorgenomen uitbreiding te geven, is recentelijk een Portakabin bij 'de Oase' geplaatst. Daarmee zijn alvast twee extra plekken gerealiseerd, zodat in plaats van zes nu acht gasten in Ouddorp een adempauze kunnen halen.

Vrijwilligers gezocht

'De Oase' is dringend op zoek naar vrijwilligers, met name voor in de keuken en voor huishoudelijk werk. Wie interesse heeft om er als vrijwilliger actief te worden, is heel hartelijk welkom en wordt uitgenodigd zich aan te melden of voor meer informatie contact op te nemen met de vrijwilligerscoördinator Lieneke Grootenboer. Dat kan via het mailadres vrijwilligers@diaconaalgastenhuisdeoase.nl of door te bellen naar 085 4898886. Zie voor meer info www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.