Geen 'drainagegraafgevaar' bij hoogspanningsleiding Geervliet-Middelharnis

DEN HAAG/NISSEWAARD – De Raad van State vindt het niet nodig om de aanleg van drainagepijpen nabij de nieuwe ondergrondse 150 kV hoogspanningsleiding tussen Geervliet en Middelharnis vergunningplichtig te maken.

Volgens de Raad is dat voor de veiligheid niet nodig. Immers, de grondeigenaren, meestal boeren, hebben al zakelijke overeenkomsten met netbeheerder TenneT gesloten en weten precies waar de 1,8 meter diep lopende leiding loopt.
Dat geldt niet voor overheden, zoals de gemeente, provincie en het waterschap. Maar die behoren dat te weten omdat de leiding in het bestemmingsplan is vastgelegd, zo stelt de Raad woensdag in een definitieve uitspraak vast. In ieder geval hoeft netwerkbeheerder TenneT zich geen zorgen over de veiligheid te maken, zo blijkt uit de uitspraak. TenneT heeft volgens het bestuursrechtscollege niet hard gemaakt dat omslachtige, tijdrovende en kostbare vergunningsprocedures voor het graven van vaak tijdelijke drainagesystemen noodzakelijk is om grote ongelukken te voorkomen. TenneT drong eerder bij de gemeente Nissewaard aan op de vergunningplicht.

Het bedrijf wil, mocht een boer per ongeluk de leiding raken, niet achteraf het verwijt krijgen niet al het mogelijke te hebben gedaan om een ongeluk te voorkomen. En mocht het onvoorzienbare toch gebeuren, dan kan TenneT nu met deze uitspraak wapperen.
(Persbureau Cerberus)