Toenemende zorgvraag en afnemend aanbod

Op dit moment zijn er circa 900 mensen met dementie in de regio Goeree-Overflakkee. Naar verwachting zal dit aantal tot 2040 verdubbelen. 1 op de 5 personen krijgt dementie, waarvan 1 op de 3 vrouwen. Hiervan woont 70% thuis, waardoor veel zorg op de schouders van de partner/mantelzorger ligt. Deze mantelzorgers geven gemiddeld 20 uur zorg in de week. Iedereen heeft contact met minstens één persoon met dementie.

Er is sprake van een toenemende zorgvraag en een afnemend aanbod door wijzigingen in wet- en regelgeving. Terwijl dementie de bevolkingsziekte met de hoogste ziektelast is. De gemeente, zorgverzekeraar CZ en de Ketenzorg Dementie hebben elkaar gevonden in een gezamenlijk doel: het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers in alle fasen van dementie. Daarvoor tekenden wethouder Marnix Trouwborst namens de gemeente, Mijke Nouwen-Buijs namens Zorgverzekeraar CZ en Conny Bouwer namens Ketenzorg Dementie GO een intentieverklaring.

Belang van samenwerken

Samenwerken is hèt sleutelwoord in de regionale aanpak dementiezorg Goeree-Overflakkee. Wethouder Trouwborst geeft aan zeer blij te zijn met dit traject en de samenwerking met CZ en de Ketenzorg Dementie. "Deze aanpak past in het kader van de op 7 april aangenomen motie van de Christen Unie om van Goeree-Overflakkee een dementie vriendelijke gemeente te maken". Een dementie vriendelijke gemeente is een gemeente waarin de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats, door de juiste persoon geboden wordt.

Leven met dementie

Jacqueline van der Wel, casemanager dementie, interviewde tijdens de bijeenkomst Jan Wielaard over zijn ervaring om te leven met dementie. Verhalen delen is belangrijk, om te begrijpen wat dementie inhoudt. Het persoonlijke verhaal van Jan spreekt de aanwezigen zeer aan. Hij legt uit: "Je bent gehandicapt, maar niemand ziet het". Hij vertelt over de onmacht die hij soms voelt. Voor de Ketenzorg Dementie heeft hij een duidelijke boodschap: "Er zou voor iedereen met dementie íets moeten zijn dat werkt voor die persoon, in mijn geval is dat een gespreksgroep met lotgenoten". Het verhaal van Jan maakt duidelijk hoe belangrijk dagbesteding en lotgenotencontact zijn voor mensen met dementie.

Meer informatie

Voor meer informatie over de regionale aanpak dementiezorg op Goeree-Overflakkee neemt u contact op met mevrouw J. van Loon, via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: j.vanloon@goeree-overflakkee.nl.