Met raad en daad

Springende vissen

Vaak lees je over de eigenschap van vissen, die hun in staat zou stellen om tegen grote watervallen op te springen. Dit lijkt me sterk, graag uw mening

Dit is inderdaad te sterk om waar te zijn. De hoogste sprong die een vis kan maken, bedraagt hoogstens 1,80 m. Het is ook onjuist dat een zalm opklimt tegen watervallen, die zes meter hoog zijn. In dit geval springen ze niet maar ze zwemmen. Talrijke vissen - de zalm dus ook - zijn heel goed in staat tegen snel stro­mende rivieren op te zwemmen. Als ze in de buurt van een waterval komen, nemen zij 'een aanloop' en springen. De rest van de weg leggen ze weer zwemmend af. En hoe staat het met de Niagara waterval, die ruim 50 meter hoog is? Er wordt beweerd dat vissen tegen deze grote waterval opgeklommen zijn. In elk geval is dit visserslatijn. Er komen vissen voor, die grote afstanden kruipende door vochtige weiden afleggen. De paling bijvoorbeeld, tropische baarzen kunnen in bomen klimmen, maar geen enkele vis heeft tot nog toe de Niagara waterval overwonnen.

Oude waterkringen

Hoe krijg ik oude waterkringen uit blank eiken meubelen?

U moet beginnen met het verwijderen van de waarschijnlijk wel aanwezige meubelwas. Indien dat niet met een vochtige doek lukt, zult u er wat terpentine of spiritus bij moeten gebruiken. Is het blank eikenhout, giet dan 4 à 5 theelepels slaolie op een schoteltje en roer daar vijf druppels azijn doorheen. Doop een stevig doekje in dit mengsel en wrijf de watervlekken of kringen er heel stevig mee in. Herhaal deze bewerking zonodig met tussenpozen van een half uur. Laat het hout daarna (niet in de zon of dicht bij een verwarming) drogen en breng vervolgens blanke bijenwas of een goede kwaliteit meubelwas aan. Moet er evenwel vernis, lak, beits of evt. verf verwijderd worden, dan hebt u daarvoor een afbijtmiddel nodig. Dat kan elke verfhandelaar en menige drogist u leveren. Bevinden zich uitgebeten kringen in het bovenblad van een dressoir of tafel, bijvoorbeeld ontstaan door natte bloempotten of wat gemorste drank, dan zit er soms niet anders op dan de bovenlaag af te schuren. Wellicht kan een handige doe-het-zelver uit de familie of ken­nissenkring dan een handje helpen met een vlakschuurmachine. Na zo'n opknapbeurt kan het meubel weer opnieuw in de gewenste kleur gebeitst, dan wel blank gevernist of met heldere lak gelakt worden. Dat lakken moet wellicht enkele malen herhaald worden om een echt strakke, harde laag te krijgen.

Gehard door alcohol

Hoe komt het, dat de vruchten die ik bij feestelijke gelegenheden in de bowl, of bijvoorbeeld, rumpot doe, of op brandewijn zet, hard en taai worden? Ze blijven goed, maar je moet wel flink kauwen. Dat hoort toch niet, volgens mij. Hoe komt dat toch?

Doordat de brandewijn vocht onttrekt aan de vruchten, ondanks het feit dat brandewijn zelf voor meer dan de helft uit water bestaat. Door precies de zelfde oorzaak krijgt men 'nadorst' na het nuttigen van (te) veel glaasjes! De enige remedie is: vruchten gebruiken die zo rijp mogelijk zijn. Dan zijn de celwandjes namelijk het zachtste. En als u vruchten uit uw eigen tuin verwerkt, wacht dan tot ze overrijp zijn.

Slaapmutsje

Bij een Engelse familie kregen we voor 'posset'. Wat is dat eigenlijk voor (slaap)drankje?

Dat is een groc van hete melk met suiker en cognac of wijn of whisky, vaak gekruid met kaneel en/of nootmuskaat.