Beleidsnotitie recreatiehuizen komt er dit jaar aan. (Foto: Shutterstock)
Beleidsnotitie recreatiehuizen komt er dit jaar aan. (Foto: Shutterstock) Foto: Shutterstock

Beleidsnotitie permanente bewoning

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het vierde kwartaal van dit jaar ontvangt de gemeenteraad een notitie over de keuzes die politici kunnen maken ten aanzien van recreatieterreinen waar permanente bewoning van recreatiehuizen voorkomt. Het gaat dan om een analyse van mogelijkheden en onmogelijkheden. Verschillende opties zullen worden opgesteld met de voor- en nadelen en de consequenties die hieraan verbonden zijn. De in te zetten beleidslijnen worden daarbij bepaald, rekening houdend met factoren zoals o.a. woonbeleid, woningbouwprogramma, ruimtelijke ordening, recreatiebeleid, vergunningverlening en handhaving.

Door Jaap Ruizeveld

Dit stelt het college van b. en w. in een informatieve brief bij de raadsagenda. De onderzoeksresultaten zullen worden vertaald in beleidsopties naar de verschillende individuele locaties. Belanghebbenden, zoals verenigingen van eigenaren, zullen in dit proces worden betrokken. Eind 2015 kwam dit onderwerp in de raad aan de orde. De vraag werd gesteld of het juridisch mogelijk is om het beleid met betrekking tot permanente bewoning van recreatiewoningen van de voormalige gemeenten Dirksland en Goedereede van toepassing te verklaren op de huidige gemeente Goeree-Overflakkee. Ook werd gevraagd om informatie over het kostenaspect, in het bijzonder wat er verandert in de kosten en de financiële horizon als permanente bewoning in park Suyssenwaerde in Oude-Tonge wordt gelegaliseerd.

Tijdelijk opschorten

In december 2015 besloot de gemeenteraad alle handhavingstrajecten voor permanente bewoning van recreatiewoningen tijdelijk op te schorten. Gelijktijdig uitsprekend dat het beleid permanente bewoning recreatiewoningen van de voormalige gemeenten Dirksland en Goedereede, dat 1 januari 2013 van toepassing is verklaard op het gehele grondgebied van de gemeente Goeree-Overflakkee, wordt herzien. Naar aanleiding van dit raadsbesluit heeft het college een onderzoek ingesteld naar de houdbaarheid van de recreatieve bestemming op bepaalde recreatieterreinen. Het geheel of gedeeltelijk omzetten van de bestemming van sommige locaties naar andere functies is daarbij nadrukkelijk één van de te onderzoeken mogelijkheden. Het college geeft in de raadsbrief inzicht in haar bevoegdheid en handhavingsmogelijkheden vanaf januari 2013 tegen illegale bewoningen van recreatiewoningen. Dit vloeit voort uit de Grondwet en de Algemene Wet bestuursrecht. Namelijk de wettelijke taak / plicht om handhavend op te treden tegen permanente bewoning van recreatiehuizen.