Controle waterkwaliteit

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad wilde bij bespreking van het bestemmingsplan Zoetwatervoorziening nadere informatie over de wijze waarop de kwaliteit van het water dat wordt ingenomen uit het Haringvliet gewaarborgd wordt.

Het college licht een en ander in een raadsbrief toe. Zowel Evides Waterbedrijf als Waterschap Hollandse Delta leggen ter hoogte van gemaal Koert (tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet) een nieuw innamepunt aan. In beide gevallen wordt de kwaliteit van het water dat wordt ingenomen gecontroleerd.

Het Haringvlietwater dat wordt ingenomen via het Evides-innamestation wordt doorlopend volledig geautomatiseerd gecontroleerd. Inname kan worden gestopt als het water niet aan de vooraf gestelde kwaliteitsparameters voldoet. De nieuwe inlaatvoorziening van het Waterschap Hollandse Delta is voorzien van een chloridemeter die het gehalte aan chloride meet. Zodra deze meter een nog nader vast te stellen chloridewaarde meet, wordt het inlaten van water direct gestopt. Daarnaast heeft het Waterschap een monitoringsplan opgesteld waarmee de effecten van het Kierbesluit binnendijks worden gevolgd voor zowel het oppervlakte als het grondwater. De resultaten van de monitoring worden door het Waterschap gedeeld op de website van het Kierbesluit. (Jaap Ruizeveld)