Tot in het weekend nog wisselvallig

De maand april is weertechnisch gezien de lastigste maand van het jaar en dan niet in de laatste plaats voor de weerlieden. In pakweg dertig jaar tijd is er weinig veranderd wat betreft de secuurheid van de weersverwachting voor Pasen bijvoorbeeld. Niet zelden pakte het paasweer heel anders uit dan men aanvankelijk verwachtte. De temperatuurcontrasten in april kunnen erg groot zijn. IJskoude poollucht kan nog afzakken tot onze breedten, maar anderzijds kan ook al hoogzomerse luchtaanvoer plaatsvinden vanuit Spanje en Frankrijk. Die contrasten maken het soms extra moeilijk voor weerlieden. De aanvankelijke posities van lage- en hogedrukgebieden vallen dan net anders.
De wisselvalligheid blijft troef de komende dagen en tot zondag regent het periodiek. Vooral de vrijdag was een regenachtige dag waarbij de zon niet of nauwelijks scheen. Zaterdag en zondag zijn iets beter. Op zondag komt de aprilzon er wat meer bij op de nadering van een gebied met hoge luchtdruk.
De eilanden kunnen nog wel een enkele bui zien passeren, maar regenachtig weer is het niet meer.
Vanaf het weekend lijkt er wel iets te veranderen. De luchtdruk gaat eerst oplopen bij Engeland en onze contreien, met als gevolg een paar droge en aangename dagen. Later, vooral rond 20 april stijgt de luchtdruk tussen Schotland en IJsland. Anderzijds vormen zich met name lagedrukgebieden boven het oosten van Scandinavië. Het gevolg is dat een stroming op gang gaat komen tussen noordwest en noordoost, waarmee nogal koele of zelfs koude lucht richting de Lage Landen wordt getransporteerd. De nachten kunnen soms koud uitpakken met een toenemende kans op nachtvorst. Dit oogt warempel als een klassieke aprilsituatie. Een kenmerk van de maanden april en mei is namelijk dat er frequent hogedrukgebieden aan zet zijn boven het noorden of noordoosten van Europa. Hierdoor verliepen de meeste voorjaren ook droog of zelfs zeer droog. Het Amerikaanse weermodel blijft juist met zacht weer aankomen rond medio komende week en erna een flinke regenkans erbij. Beide weermodellen projecteren evenwel die koudere eindfase van deze grasmaand met voornamelijk noordenwinden op 't pleit.