Een weergave van de verschillende activiteiten. (Foto's: Hans Villerius)
Een weergave van de verschillende activiteiten. (Foto's: Hans Villerius) Foto: Hans Villerius

Vliegende start voor Woord & Kunst

BROUWERSDAM – Sommige bijeenkomsten gaan uit als een nachtkaars. Daarvan was echter bij de feestelijke startavond van Woord & Kunst, vrijdag 8 april in het Inspiratiecentrum Grevelingen, totaal geen sprake. Het publiek, toch een beetje uitgedund na zo'n lange avond vol optredens van eilandelijke musici en dichters, kreeg als dessert een fantastische hoofdschotel opgediend: een gloedvol miniconcert van de Amazing Singers uit Stellendam.

Door Kees van Rixoort

Met hun vierstemmige krachtige zang en dynamisch aangevuurd door hun dirigent, verpletterden de Amazing Singers het publiek in volle vaart. Veelal bekende songs, zoals 'The Rivers of Babylon' en 'Sailing', kregen een volledig nieuw jasje, dat de grijs gedraaide originelen uitstekend paste. Het applaus voor het zestienkoppige gezelschap, drie jaar geleden met zes zangers van start gegaan, was groot. En terecht, dit was het tegenovergestelde van een nachtkaars.

Inspiratie

En dat na een avond die er in alle opzichten zijn mocht. De bijeenkomst gold als de start van het project Woord & Kunst, eiland van 1000 en 1 verhalen, van Kunstplus en de Reizende Dichters. In het Inspiratiecentrum Grevelingen staan kunstwerken en hangen banieren met gedichten. Het zijn verbeeldingen van wat Goeree-Overflakkee is en was. Dichters lieten zich inspireren door het werk van schilders, beeldhouwers, keramisten, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars en andere kunstenaars. En andersom. Wie inspiratie putte uit wie, staat er niet bij. Dat mag het publiek zelf uitvinden, via een inspirerende zoektocht tussen kunstwerken en banieren.

De tentoonstelling is nog een maand te zien in het Inspiratiecentrum Grevelingen. Daarna volgt een reis over het eiland en komen de gedichten, kunstwerken, dichters en kunstenaars naar diverse locaties, aansluitend bij culturele evenementen als Kunstkijk, Havendagen en Portdagen. Dit om verbinding op het eiland tot stand te brengen.

Dwarsverbanden

Woord & Kunst verbindt zelf ook. Maar niet alleen Flakkeese dichters en beeldend kunstenaars. Ook eilandelijke musici komen aan bod, zodat de bijeenkomsten, metrumsessies genoemd, een streling voor meerdere zintuigen zal zijn. De aftrap in het Inspiratiecentrum Grevelingen was wat dat betreft veelbelovend. Het programma was een aaneenschakeling van voordrachten en concerten, veelal met dwarsverbanden omdat de muzikale optredens verwezen naar dichtregels. Clementine Volker, bijvoorbeeld, componeerde een lied aan de hand van gedichten van Frouke Bienefelt. En Quodlibet, een gezelschap van twee violisten en een fagottist, vond inspiratie in het werk van dichter Fred Hoogervorst.

De muziek liep uiteen van Leonard Cohen tot Johan Sebastian Bach en toonde aan dat Goeree-Overflakkee veel gevarieerd talent bezit. Bij de dichters en beeldend kunstenaars is dat niet anders. Veel aspecten van het eiland kwamen naar voren, zoals het strand en het water, en de tulpen, waarover dichter Catherine van Vliet een Franstalige loftrompet stak.

Volkslied

Het bruiste aan alle kanten tijdens de start. Zelfs het Flakkeese volkslied klonk. Vooraf had Tot Nut en Genoegen, de bijna honderdtwintigjarige muziekvereniging uit Melissant die het speelde, het publiek gevraagd te gaan staan. Logisch, bij een volkslied blijf je niet zitten. Later speelde Tot Nut en Genoegen ook nog 'Het Land van Maas en Waal', waardoor ook Jeroen Bosch nog even op deze artistieke bijeenkomst present was.

De officiële opening van Woord & Kunst was in handen van burgemeester Ada Grootenboer. In haar korte toespraak loofde ze Kunstplus en de Reizende Dichters voor hun "prachtige initiatief." Even daarvoor had ze het ook al over een "prachtige tentoonstelling op een prachtige locatie" gehad. "Ik wens u veel beleving, oneindig genot en onbegrensde inspiratie toe", zei de burgemeester tot het publiek, dat in een grote stroom naar het Inspiratiecentrum Grevelingen was gekomen. Later kalfde de belangstelling iets af. Dat deed de rumoerigheid, helaas ook tijdens de optredens, afnemen. Maar ook het aantal toehoorders van het verrukkelijke dessert van deze avond, de Amazing Singers.