Afbeelding
Foto:

Problemen oplossen in het café

"Ik heb het verterend druk," zegt de rasechte Flakkeeënaar als ik vraag hoe het met hem gaat. Ik neem het voor kennisgeving aan, pas achteraf vraag ik me af wat de uitspraak nu precies wil zeggen. Als kind van deze tijd tik ik het maar even als zoekterm in Google. Er komt direct een heleboel lichamelijke leed naar voren. Maar ik ga er vanuit dat eilanders er iets anders mee bedoelen. Dus vraag ik het even na aan een dialectkenner. Hij legt uit dat het betekent dat je het zo druk hebt dat je als het ware verteerd wordt door de drukte. Niet de meest gezonde situatie dus, wat dat betreft is er dan toch een link met alle verteringsproblemen die Google naar voren laat komen.

"Laat de boeren maar dorsen," is het tegenovergestelde van verterende drukte. Als ik op Facebook zoek op de term kom ik een stroom van foto's tegen van mensen die in de zon zitten met een drankje en ook een man die vrolijk poseert voor een bord met luilekkerland. Kroegtijgers zien hun stamcafé waarschijnlijk als de plaats waar ze de boeren laten dorsen.

De laatste tijd is het begrip café trouwens in opmars. De definitie van een café als plaats waar mensen een drankje drinken, discussiëren over de lokale voetbal en terloops de wereldproblemen oplossen is aan inflatie onderhevig. In het breicafé wordt vooral koffie gedronken en gaan de gesprekken over averechtse steken en de dubbele gerstekorrel. In het repaircafé worden spullen gerepareerd, dat geeft handen en voeten aan het oplossen van één van de wereldproblemen. En dan zijn er nog het mantelzorgcafé en het alzheimercafé. Er gebeurt nogal wat op het eiland. Als je het allemaal bij wilt houden heb je het verterend druk.