Met raad en daad

Satanssymbool?

Op de kleertjes en speelgoed van mijn kleindochter staat een vijfpuntige ster afgebeeld. Dit is toch niet het symbool van de satanskerk? Zo nee, hoe ziet dat symbool er dan wel uit?

U hoeft echt niet bang te zijn dat het symbool van de satanskerk gebruikt is! Welke fabrikant zou het trouwens in zijn hoofd halen om een dergelijk symbool te gebruiken? Dit zou zijn verkoopcijfers bepaald niet ten goede komen. De vijfpuntige ster wordt vaak gebruikt, ze komt onder andere voor op het etiket van Heineken bier. De voormalige Sovjet-Unie gebruikte ook een rode vijfpuntige ster, de Amerikanen hebben 50 witte vijfpuntige sterretjes in hun vlag. Het satanisme, dus een soort religieuze verering van satan (symbool van de duisternis), bestond in Europa al in de 12de eeuw. De Amerikaan Anton Lavey wordt als grondlegger van de satanskerk in de VS genoemd. De eerste is door hem in 1966 te San Francisco gesticht. De leer is vastgelegd in 'The Satanic bible' (zeg maar: satansbijbel), geschreven door Lavey als een soort 'omgekeerde versie' van de Bergrede uit de Christelijke bijbel. De satansbijbel zegt o.a.: "Als iemand je op de ene wang slaat, sla hem dan op de andere..." en "Dood aan de zwakken, leve de sterken!". De satanskerk gebruikte een op zijn punt staande vijfpuntige ster binnen een zwarte cirkel. In de cirkel zijn vijf op Hebreeuwse lettertekens lijkende magische symbolen zichtbaar. In de ster is het gezicht van satan zichtbaar.

Vreemd kruid

Al decennia heb ik vingerhoedskruid in de tuin. Het zaait zich iedere keer vanzelf uit en elk jaar heb ik prachtige witte en paarse bloemen. Vorig jaar heb ik een plant met een bloeiwijze die ik nog nooit in mijn perkje heb gezien. Ik stuur u drie foto's met de vraag hoe vaak die bloeiwijze voorkomt.

Deze nogal bijzondere bloeiwijze van het vingerhoedskruid wordt een pelorische topbloem genoemd. Deze bloeiwijze komt altijd voor op de top van de bloemstengel, maar komt zelden voor. De kelk is daar een komvormige, veelslippige bloemkroon geworden. Deze verandering kan door de plant ontwikkeld worden maar ook op een genetische basis berusten. Vingerhoedskruid is afhankelijk van kruisbestuiving (door hommels). U zou zelf kunnen proberen door middel van een kwastje ook pelorische topbloemen te kweken. De witte variant van de pelorie alleen komt praktisch alleen voor bij het witte vingerhoedskruid, zoals ook bij u het geval is. Het woord pelorie komt van het Griekse pelorios, wat monster betekent. In dit geval een 'monstrueuze' maar fraaie bloem.

De kast barst!

Onze mooie mahoniehouten barst aan de binnenkant. Deuren openlaten kan niet. Verstuiven in de kamer helpt niet. Wat nu?

U hebt mogelijk de centrale verwarming flink opgestookt tijdens de vorstperiode, en vergeten dagelijks de radiatorbakjes te vullen, zodat het hout in de kamer(s) is uitgedroogd. Zorg voor luchtbevochtiging en zet enkele schoteltjes met een natte spons erop in de kast. Maak die sponzen elke dag opnieuw goed nat.

Cake stort in

Hierbij mijn recept voor cake. Ze rijst goed, maar zakt in elkaar als ik haar uit de oven haal. Wat doe ik fout?

Er kunnen drie hoofdoorzaken zijn voor het mislukken: a) u bakt in een te warme oven, bijv. omdat die van klein formaat is, of een andere temperatuurregelaar heeft; b) er wordt tegen gestoten tijdens het bakken; c) de cake is nog niet voldoende gaar en wordt te vroeg uit de oven genomen. Heeft uw verplaatsbare oventje een luchtklepje bovenop, dan moet dat tijdens het voorverwarmen en het bakken open staan.