Afbeelding
Foto: Klazina Tanis

Vederlicht

Wat als je als begeleider tijdens een schoolreis een kind kwijtraakt? Het overkomt de 36-jarige Amanda Salassi. Tijdens een excursie met haar schoolklas verdwijnt Sarah, de beste vriendin van haar dochter Ellie, spoorloos in het moerasland van Lousiana. Binnen een paar uur stort de wereld van Amanda volledig in. Ze wordt voortdurend geteisterd door schuldgevoel en wanhoop over deze gebeurtenis. Terwijl de jaren verstrijken blijft Sarah spoorloos.

Diverse intensieve zoektochten leveren niets op - Sarah lijkt van de aardbodem verdwenen. Ondanks alles blijven de gelovige ouders van Sarah hopen en vertrouwen dat hun dochter ooit weer thuis komt.
Het zoeken naar Sarah maakt dat alle vermeende zekerheden in het leven van Amanda op scherp worden gezet. Er schort van alles aan de relatie met haar echtgenoot en het bijstaan van haar dochter in het verdriet en gemis van haar beste vriendin confronteert Amanda met haar eigen diep weggestopte angsten en kwetsbaarheid.
Met vallen en opstaan leert Amanda, mede door het mededogen en de vergeving die ze ontvangt van de ouders van het vermiste meisje, haar vertrouwen en hoop op God te stellen. Maar het geloof van Amanda wordt danig op de proef gesteld als pas na een paar jaar duidelijk wordt wat de verdwijning van Sarah écht met Ellie heeft gedaan. Er volgt opnieuw een dramatische gebeurtenis in het leven van Amanda.

IJzersterk

Je vraagt je als af wat er met Sarah is gebeurd. Zij vertelt haar verhaal door middel van diverse dagboekfragmenten en geeft op deze manier een inkijkje in haar leven. Het boek speelt zich af in 2005, het jaar waarin de orkaan Katrina duizenden slachtoffers eiste in de Verenigde Staten. De gevolgen van de orkaan bemoeilijken de zoektocht naar Sarah en het is de vraag of ze ooit nog gevonden wordt.
Diverse thema's als de dood van een kind, depressie bij jongeren, emotionele en fysieke mishandeling binnen het huwelijk, adoptie, ontvoering en suïcide vragen de aandacht in dit boek. Op het eerste gezicht veel om in één boek samen te brengen maar de schrijfster is er op een geloofwaardige manier in geslaagd.
In een tijd van groot verlies en daaropvolgend lijden zoeken de hoofdpersonen naar zingeving en hoop. De worsteling die deze zoektocht met zich meebrengt wordt heel invoelbaar beschreven. Voor degenen die deze zoektocht bij zichzelf herkennen zal dit boek zeker iets te zeggen hebben. De schrijfster laat in de persoon van Sarah zien hoe zij, ondanks haar schrijnende leefomstandigheden, getuigt van de Hoop die in haar is.
Mooi is de symboliek van de veer uit de titel van het boek. Sarah draagt alle jaren van haar verdwijning de veer van een musje bij zich, opgeraapt op de dag van haar verdwijning. "Het maakt niet uit hoe groot ze zijn, of welke vorm of kleur ze hebben – veren zijn allemaal hetzelfde. Ze zijn zacht, teer. Maar ze hebben een verborgen eigenschap: ze zijn ijzersterk." Julie Cantrell woont met haar gezin in Mississippi. Eerder verscheen van haar hand 'Het lied van de bomen' en 'Dans van de bergen'.

Julie Cantrell
2016, uitgeverij Mozaiek
416 blz., € 21,50
ISBN 9789023 996729