Uit gemeentehuizen is interne informatie gelekt

Vervolg van de voorpagina.

De gemeente heeft in een aantal gevallen zelf bijgedragen aan de onrust door niet adequaat en onvoldoende alert op te treden in gevoelige dossiers.

Verbeterpunten

De begeleidingscommissie adviseert de aanbevelingen van Berenschot over te nemen. Nader onderzoek zal naar verwachting niet tot andere conclusies leiden. Voorgesteld wordt om een punt achter het verleden te zetten en als raad, college en ambtelijke organisatie met elkaar duidelijke afspraken met elkaar te maken en elkaar daaraan te houden. Dus werken aan aangedragen verbeterpunten vanuit het perspectief wat beter kan in de toekomst en niet wat fout ging in het verleden.

Drie schendingen

Berenschot heeft op basis van 27 meldingen en 25 oriënterende gesprekken in totaal 12 vermeende misstanden kunnen opsporen die binnen de criteria vallen die de raad had meegegeven. In 8 gevallen kon geen misstand worden geconstateerd. Wel had de gemeente in die gevallen scherper en meer zorgvuldig kunnen handelen. In 3 gevallen is bleek dat er wel een schending was van het normenkader. Het staat onomstotelijk vast dat er informatie gelekt is uit zowel de voormalige gemeente Oostflakkee als de huidige gemeente Goeree-Overflakkee. Daarbij zijn er sterke aanwijzingen dat een burger in het gemeentehuis documenten heeft gefotografeerd, of gekopieerd en vervolgens heeft verspreid. Dit wordt aangemerkt als diefstal. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat een deel van de informatie is gelekt door een ambtenaar. Dit is in strijd met de Ambtenarenwet en het is een schending van de ambtseed.

Eigenbelang

Verder heeft een voormalig wethouder onzorgvuldig en niet transparant gehandeld door vanaf een privé-mailadres afspraken te maken met een burger en voormalig raadslid van Oostflakkee over een betalingsregeling. En voorts maakte een voormalig raadslid van Oostflakkee misbruik van zijn bevoegdheden en positie als raadslid ter behartiging van zijn eigenbelang voor verkrijgen van een omgevingsvergunning. Tenslotte kan bij één vermeende misstand niet worden vastgesteld of er sprake was van schending van het normenkader. (fouten/onduidelijkheden bij afhandelen van documenten).

Handvest

In de aanbevelingen stelt Berenschot dat er een handvest bestuurlijke - en ambtelijke samenwerking moet worden opgezet. Uitgangspunt van het handvest is om het verleden af te sluiten. Te investeren in integriteit en in de ambtelijke organisatie. Als afrondend advies aan de gemeente: Wees bijzonder alert op het uitlekken van interne informatie. Geadviseerd wordt op basis van reeds voorgedane gebeurtenissen aangifte te doen van diefstal van informatie. Berenschot heeft zich niet bemoeid met thans nog lopende juridische zaken.