Delegatie Berenschot Groep bv, voorzitter drs Van der Mark, mevrouwjar Schuurmans en de leden van de gemeentelijke begeleidingscommissie. voorzitter De Rover en leden Van Dam en Eijkenduijn. Foto: Wim van Vossen
Delegatie Berenschot Groep bv, voorzitter drs Van der Mark, mevrouwjar Schuurmans en de leden van de gemeentelijke begeleidingscommissie. voorzitter De Rover en leden Van Dam en Eijkenduijn. Foto: Wim van Vossen Foto: Wim van Vossen

Misstanden aan het licht

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de komende vergaderingen van de gemeenteraad, te starten op 7 april in de beeldvormende fase, zullen de politieke fracties zich buigen over het rapport "Verslag van een onderzoek naar vermeende misstanden, van niet-integer handelen, onrechtmatig handelen en een incorrecte bestuurscultuur.

Door Jaap Ruizeveld

Dit in de periode tussen 2010 en heden. Betrekking hebbend op de voormalige gemeente Oostflakkee en het ISGO en die mogelijk een doorwerking hebben in de huidige gemeente Goeree-Overflakkee. In opdracht van de begeleidingscommissie uit de raad, onder voorzitterschap van Ron de Rover met als leden Kees van Dam en Jan-Willem Eijkenduijn, stelde Berenschot Groep bv het onderzoeksrapport samen met conclusies en aanbevelingen. Donderdagavond werd het rapport in het Rondeel gepresenteerd.

Aan deze presentatie is een lang traject voorafgegaan schetste De Rover. Te verklaren dat in het proces zorgvuldigheid boven snelheid is gehanteerd. Berenschot kreeg in september 2015 de opdracht voor het onderzoek. Via oriƫnterende gesprekken, onderzoek van klachtenregisters van de gemeente, verdiepende interviews en telefonische verificatiegesprekken zijn de resultaten in een conceptrapport vastgelegd. Het heeft geleid tot conclusies en aanbevelingen die door de begeleidingscommissie worden overgenomen en als voorstel tot bekrachtiging aan de raad worden aangeboden.

Onvoldoende alert

In een raadsbrief wordt dit als volgt uitgelegd: "Het inventariserend onderzoek leidt tot de conclusie dat op zeer beperkte schaal sprake is geweest van niet-integer handelen, onrechtmatig handelen of een incorrecte bestuurscultuur. Veel vermoedens zijn daarbij terug te voeren op een beperkte groep betrokkenen en dossiers. Gebeurtenissen worden hierbij naar voren gebracht en steeds opnieuw als vermeend bewijs voor misstanden in stelling gebracht. Dit leidt tot doorlopende onrust en zweem van onrechtmatigheid.