Volop beweging in de nieuwe beweegtuin. Foto's: Hans Villerius
Volop beweging in de nieuwe beweegtuin. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Beweegtuin wil Oude-Tonge fit en gezond houden

OUDE-TONGE – Nadat één jaar geleden, op een week na, in Sommelsdijk de Beweegtuin bij Nieuw Rijsenburgh in gebruik werd genomen, heeft Goeree-Overflakkee sinds deze week een tweede Beweegtuin erbij, op de binnenplaats van woonzorgcomplex Ebbe en Vloed te Oude-Tonge. "Een speeltuin", zo noemde Olga Commandeur het toen zij woensdagmiddag te gast was toen dit tweede exemplaar op het eiland officieel werd geopend.

Door Hans Villerius

Olga Commandeur is bekend als oud-topsporter en van het tv-programma 'Nederland in beweging'. Ook vorig jaar was ze erbij, toen de beweegtuin in Sommelsdijk werd geopend. En net als toen presenteerde ze ook nu wat er in zo'n beweegtuin allemaal gedaan kan worden aan lichamelijke oefeningen. Samen met bewoners van Ebbe en Vloed en Gemiva-SVG deed ze een aantal oefeningen voor bij de diverse 'toestellen' die de beweegtuin rijk is, waarna iedereen die daar zin in had er zelf aan de slag kon.

Gezondheid bevorderen

Maar eerst was er een 'officieel' gedeelte met enkele toespraken, in de ontmoetingsruimte van Ebbe en Vloed. Daar werd benadrukt hoe belangrijk het is om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Om te blijven bewegen of om dat weer te gaan doen. "Het bevordert de gezondheid, mensen die bewegen voelen zich fitter en gelukkiger", zo viel in de verschillende korte toespraken te beluisteren. Aan het woord waren Ab van der Valk van Happy Music, die deze middag niet alleen het geluid en het entertainment verzorgde maar ook namens CuraMare sprak, verder Anne Verheij als directeur-bestuurder van Stichting Zijn en burgemeester Ada Grootenboer.
De beweegtuin is voor iedereen toegankelijk, dus niet alleen voor bewoners van Ebbe en Vloed en Gemiva-SVG, maar voor alle inwoners van Oude-Tonge, jong en oud. In de tuin zullen bewegingscursussen worden gegeven, maar op eigen gelegenheid kan men er natuurlijk ook gebruik van maken. En door met meerderen er actief te zijn komt 't het sociale aspect ook zeer ten goede. "We willen graag het bewegen en daarmee de gezondheid bevorderen in Oude-Tonge en we mogen er trots op zijn dat we deze tuin hier nu hebben", zo gaf Ab van der Valk aan. "Ga mee doen!" riep Anne Verheij op, "het is leuk en zinvol!" liet Olga Commandeur horen en ook de burgemeester kon uit eigen ervaring aangeven hoe belangrijk én gezellig het is om met anderen aan beweging te doen. "We hopen dat velen van deze voorziening gebruik zullen gaan maken!"

Opening

Na deze stimulerende woorden verzorgde Olga Commandeur een warming-up. Die werd binnen gehouden en verscheidene senioren en rolstoelgebruikers deden enthousiast mee. Maar de echte openingshandeling vond natuurlijk buiten plaats, in de beweegtuin zelf. Twee bewoners, de heer Van de Klundert en mevrouw Van Kampen – ze kennen elkaar al uit hun schooltijd, gaven een druk op de knop, waarna slierten confetti en witte rookpluimen zich over de beweegtuin dan wel speeltuin uitspreidden.
De voorziening kon gerealiseerd worden met subsidiegeld en is het resultaat van samenwerking tussen diverse partijen: stichting Zijn, CuraMare/Ebbe en Vloed, Gemiva-SVG, Sportteam Goeree-Overflakkee, Centrum voor osteopathie, Fysiotherapie Koese/Jofib, ANBO en de gemeente Goeree-Overflakkee.