Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Goede nacht!

Goed slapen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Uit een groot slaaponderzoek dat de Britse Mental Health Foundation in 2011 verrichtte blijkt dat slechts 36 procent van de geïnterviewde mensen kan worden geclassificeerd als 'goede slaper'. Zesendertig procent van de ondervraagden blijkt te lijden aan insomnia, een chronisch slaapgebrek dat langer dan vier weken duurt.

Chronisch slaapgebrek leidt tot sociale, emotionele en lichamelijke problemen, stelt Adrian Reynolds in het voorwoord. Wat zegt de Bijbel eigenlijk over slaap? De auteur, voorganger in de East London Tabernacle Baptist Church, kwam tot verrassende ontdekkingen. Slaap is een goede gave van onze hemelse Schepper, concludeert de auteur. Wij kunnen slapen omdat Hij niet sluimert noch slaapt (psalm 121). In het slapen ligt een belofte: "Het is alzo, dat Hij het Zijn beminden als in de slaap geeft" (Ps.127).
Dan volgt een aantal voorbeelden van slapen op een verkeerde tijd of plaats. De discipelen vielen, in plaats van te waken, in slaap in de hof van Gethsemané. Jona slaapt als hij naar Ninevé moet en Spreuken 20 waarschuwt tegen een overdadige slaap: "Heb de slaap niet lief, anders wordt u arm, open uw ogen, verzadig u met brood."
Slapen is een aards beeld van een geestelijke werkelijkheid, aldus de auteur. Jezus gebruikt het woord 'slaap' wanneer Hij tegen de discipelen spreekt over Zijn gestorven vriend Lazarus: "Lazarus, onze vriend, slaapt; maar Ik ga heen, om hem uit de slaap op te wekken" (Joh. 11). De schrijver gaat verder in op de beeldspraak rond de term 'ontslapen'.

Als goede nachtrust ontbreekt

Maar wat als dit geschenk, een goede slaap, ons ontglipt? Een verstoorde nachtrust kan drie redenen hebben: een praktische, medische of geestelijke. De auteur stipt kort een aantal praktische tips aan om de slaap te kunnen vatten, zoals het op een vast tijdstip naar bed gaan, het in de avonduren beperken van het gebruik van smartphone en iPad en het vermijden van alcohol voor het slapen gaan. Medische redenen voor slaapproblemen zijn onder meer: pijnklachten, het gebruik van medicijnen, stress of depressie. De auteur zoomt met name in op het aanreiken van vijf Bijbelse oplossingen voor een goede nachtrust.
In de hoop dat de lezer meer te weten is gekomen over wat de Bijbel zegt over slaap zegt en dat het in dat opzicht makkelijker zal zijn om in slaap te komen, citeert de auteur afsluitend een oud, puriteins gebed: "Ik leg me deze avond te ruste in de volle verzekering dat er een dag komt dat ik bij U zal ontwaken. (…) "Uw oog slaapt nooit. Help me wanneer ik hulpeloos nederlig, wanneer mijn geweten mij van zonde beticht, wanneer mijn geest wordt gehinderd door onheilspellende gedachten, wanneer mijn ogen wakker worden gehouden door persoonlijke angsten. (…) U hebt een balsem voor elke wond, soelaas voor elke angst, remedies voor elke pijn, vrede voor alle onrust. Sta mij toe dat ik mezelf aan U toevertrouw, of ik nu wakker ben of slaap."
Een informatief en praktisch boekje met een hoopgevende boodschap.

Wat de bijbel zegt over onze slaap
Adrian Reynolds
2016, Uitgeverij Groen
96 blz., € 9,90
ISBN 9789088 971235