Aardige lenteperiode aan zet

Het paasweer leverde nog even storm op met in de kustgebieden windschuivers tot zo'n 110 kilometer per uur. Tot vrijdag bleef het eigenlijk nog wat wisselvallig met ook nog wel wat wind tot zo'n 5 bft. De temperatuur kwam uit op normaal voor begin april, maar in het weekend wordt het een stuk milder.
We zien een hogedrukgebied positie kiezen boven het oosten van Europa, terwijl de luchtdruk ten westen van ons weer daalt op de nadering van een volgende storing. Die ontwikkeling zorgt er dan voor dat de stroming even zuidoost tot zuid wordt en er warme lucht wordt meegenomen uit Frankrijk.
Zowel op de zaterdag als op de zondag komt de temperatuur goed uit de verf en waarschijnlijk wordt zondag de mildste dag met maxima die kunnen oplopen tot in de buurt van de 17 graden op de eilanden. Het is wel zaak dat de wind dan voldoende lang aflandig blijft, anders blijft het veel koeler. Rond zondag ligt een regengebied op de loer maar dat verzwakt geleidelijk. Ook begin nieuwe week zal het nog overwegend fraai lenteweer blijven met mogelijk zelfs nog iets hogere temperaturen van landelijk rond 20 graden. Wel is er die kans op een bui, dus geheel stabiel blijft het niet.
Daarna wordt het uiteraard weer koeler in onze contreien. Zelden zie je dat het begin april langdurig warm is in Nederland. Het gaat dan meestal om korte warmteoprispingen van twee tot hooguit drie dagen. In 2007 hadden we een uitzondering en was het vooral rond half april erg warm met zo'n 30 graden in 't zuidwesten. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië zorgde toen voor langdurig oostelijke winden die steeds drogere en warmere lucht meenamen vanuit Oost-Europa.
Het weer vanaf medio volgende week blijft redelijk. Een licht wisselvallige trend is te ontdekken zonder dat er dagen bij zullen zijn die geheel verregenen. De temperaturen blijven op een redelijk niveau voor begin april. Van een uitgesproken natte en kille fase lijkt nog geen sprake te zijn. Uitlopers van het Azorenhoog reiken regelmatig tot in de Benelux en houden de brutaalste depressies op afstand. Flinke dagdelen met zon en dikwijls droog weer zijn dus aan de orde de komende tien dagen.