Met raad en daad

Zelfontbranding

In het buitenland zag ik lucifers die ontbranden enkel door ze over een ruw oppervlak te strijken. Hoe werkt dit?

Bij ons is eigenlijk maar één soort lucifer bekend: zij ontbranden als je hun kop over een speciaal geprepareerd papieroppervlak strijkt. in Frankrijk, Italië en andere landen bestaat nog een andere soort: zij ontbranden bij wrijving over elk willekeurig ruw oppervlak. Bij veiligheidslucifers bestaat de kop uit licht ontvlambaar antimoon sulfiet en kaliumchloride, waaruit extra zuurstofvrijkomt om het verbrandings­proces te helpen. Het strijkvlak bevat rode fosfor, de niet giftige vorm van fosfor. De kop kan niet ontvlammen als men deze niet over dit geprepareer­de oppervlak strijkt. De wrijving tussen luciferkop en strijkvlak produceert warmte. Daardoor wordt een klein spoortje rode fosfor in gele omgezet. Dit ontbrandt in de lucht en steekt de luciferkop aan. Lucifers, die ontbranden op elk ruw oppervlak, b.v. een schoenzool of een Tiroler broek, worden vervaardigd door het houtje eerst in een oplos­sing van ammoniumsulfaat te dopen. Deze chemische stof voorkomt na­gloeien en beperkt het gevaar, dat een achteloos weggeworpen lucifer brand veroorzaakt. Daarna wordt het ene eind van het houtje in gesmolten paraffine gedoopt en daarna in een pap, bestaande uit een kleefstof, ijzer- of zinkoxide en een fosforverbinding. De wrijving veroorzaakt een kleine ont­ploffing van de zink- en fosforverbindingen en doet de paraffine ontbranden, die op zijn beurt het houtje in brand steekt.

Vetspetters

Hoe krijg ik vetspetters van het vlees braden uit een keukenvloer van plavuizen?

Omdat het gebruik van wasbenzine in de buurt van kookplaten, geiser en gevelkachel met waakvlam te gevaarlijk is, raden wij u aan in dit geval een biologisch inweekmiddel te kiezen. Dat laat u even inwerken op de juiste plekjes. Daarna kunt u de bespatte plavuizen afvegen met een schone doek, die u even vochtig gemaakt hebt.

Groen goud

Ik heb een zgn. gouden iep in mijn tuin, maar van die goudkleur zie ik nooit iets. De blaadjes blijven groen. Hoe krijg ik m'n beloofde bladgoud?

Een lichte standplaats is de voornaamste voorwaarde om een bijzondere bladkleur goed te laten uitkomen. Krijgt een goudiep teveel schaduw, dan komt het (blad)goud in 't gedrang. Is er bij u geen sprake van gebrek aan licht en lucht, dan kan er misschien verbetering worden be­reikt door te zorgen voor voldoende losse en niet te droge grond. Probeer volgend seizoen eens de gewenste bladkleur te bereiken door de aarde gere­geld met een riek goed los te maken. Dan krijgen de wortels meer lucht.

Wazige blik

De plastic glazen van mijn bril werden wazig, of ze wat vet­tig zijn. Ik heb ze bij mijn opticien gebracht, maar die zei me dat er niet anders opzit, dan nieuwe te bestellen. Dat is me te duur. Weet u raad?

Plastic glazen kunnen licht beschadigd raken. Niet alleen door vallen, maar ook door bepaalde vloeistoffen of chemische reacties. Als u niet in een laboratorium werkt, waar kwalijke dampen uw bril kunnen aantasten, is het ook mogelijk dat u een verkeerd schoonmaakmiddel hebt gebruik om deze glazen op te poetsen. Omdat toch iemand de bril zelf moet onderzoeken om te kunnen oordelen in hoeverre de kunststof aangetast is, raden wij u aan eerst eens overleg te plegen met een andere opticien.