Kees en Jolijn Bezuijen, wethouder Tollenaar en ontwerper Bruin Bergmeester bij 
de presentatie van de Lopifit.
Kees en Jolijn Bezuijen, wethouder Tollenaar en ontwerper Bruin Bergmeester bij de presentatie van de Lopifit. Foto: Jaap Ruizeveld

Moderne 'loopfiets' gepresenteerd

OUDDORP – Hij knutselde een jaar lang aan zijn eerste prototype. Bracht verbeteringen aan. Testte alles doorlopend op degelijkheid en veiligheid en bij de vierde uitvoering was hij content. Dat betekende nog niet dat zijn vinding ook gelijk in productie gebracht kon worden. Maar zijn zoektocht was eind 2014 bij Popal succesvol. De Lopifit (elektrische loopfiets) werd in de markt gezet. Donderdagmiddag was de 53-jarige ontwerper Bruin Bergmeester uit het Drentse Valthe, bij de presentatie van 'zijn' Lopifit bij De Bever Verhuur aan de Dijkstelweg in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder Frans Tollenaar was niet alleen voor deze presentatie naar de badplaats gekomen. Het was namelijk ook het moment waarop nog eens de veranderende rol van de gemeente door hem werd aangestipt. Gemeentelijke medewerkers die een plek krijgen in de uitvoering van de participatiewetgeving. Zij worden via een nog nader in te vullen detacheringsovereenkomst ingezet bij het bedrijfsleven. In dit geval De Bever Verhuur. Evenals vorige jaren zullen zij ook activiteiten ontplooien rond en bij de verhuur van de elektrische scooters. En vooruitlopend op een komende happening gaan deze krachten ook in de zomermaanden weer aan het werk als informant en in afstemming met o.a. de politie, als 'toezichthouder' op de parkeerterreinen.

Duurzaamheid

Tollenaar onderstreepte het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. "Samen met de inzet om een goed toeristisch recreatief product mogelijk te kunnen maken, past deze introductie van de Lopifit zeker in het belevingsaspect dat onze bezoekers graag meemaken. Zie het als een visitekaartje. Voor de gemeente geldt bij dit alles de opmaat om samen met ondernemers te streven naar een stukje verzelfstandiging. Een uitbreiding van de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en invulling van de participatiewetgeving".

Loopband

Bruin Bergmeester gaf toelichting op het fenomeen Lopifit. "Een elektrisch ondersteunde loopbandfiets. Na een eenvoudige instructie veilig in het gebruik. De Lopifit haalt een snelheid van maximaal 25 km per uur. Het is een ideale oplossing voor een ieder, ouderen en jongeren, die lopen (het zetten van stappen) verkiezen boven fietsen. Men blijft dus actief bezig". Lopifit (lo staat voor lopen, pi is het verbindingsgetal en fit staat voor fitness) is inmiddels niet alleen in Nederland maar tot ver over onze grenzen populair. De eerste containers met Lopifits zijn al naar Australië, USA en Azië onderweg, terwijl ook talrijke Europese landen de elektrische loopfiets in de markt hebben staan.

Actief blijven

Bergmeester kwam tot zijn creatie als een invulling van zijn, zoals hij aangeeft, veel te veel zittend leven. Hij was werktuigbouwkundige bij een bedrijf dat technische producten verkoopt. Zijn gezondheid dwong hem veel zittend werk te doen. Ook bij het reizen en thuis-zijn was het zitten en nog eens zitten. Hij wilde actief blijven en zocht naar de mogelijkheid om een en ander in een creatie te realiseren. Met de Lopifit is dat gelukt. "Het is beslist geen step zoals sommigen aanvankelijk dachten", geeft Bruin Bergmeester aan. Na de introductie vorig jaar heeft hij de markt met zijn duurzaam product verkend naar belangstelling. Het bleek en blijkt, naast gebruik voor woon-werkverkeer, ook in toeristische gebieden en plaatsen een gewild verplaatsingsmiddel.

Verhuur

Niet zo verwonderlijk dat hij ook bij Kees en Jasmijn Bezuijen (De Bever Verhuur) in Ouddorp is neergestreken. Zij zullen de Lopifits op de Kop van Goeree in de verhuur plaatsen, naast de elektrische scooters, bakfiets en andere verplaatsingsmogelijkheden.

Tenslotte even een blik op de prijslijst van het Ouddorpse verhuurbedrijf, met enkele voorbeelden: Lopifit (exclusief bij De Bever verhuur) 30 euro per dagdeel en 38 euro voor 2 dagdelen (dan met extra accu, mandje en fietstas). De al bekende E-scooter kost 33 euro per dagdeel. Exclusief bij De Bever ook de Vrolijke Fiets, 18 euro per dagdeel, en de W-bakfiets (voor 4 kids) 30 euro per dagdeel. Volledige informatie bij De Bever Verhuur, Dijkstelweg 12 in Ouddorp (info@debever.com).