Pasen: niet droog, wel zacht

Pasen valt op nogal uiteenlopende data. Die variƫren tussen 22 maart en 25 april. Dat komt doordat in het jaar 325 werd vastgesteld dat Pasen valt op de eerste zondag na volle maan (23-3 jl.) in de lente. Het weerbeeld kan dus ook sterk verschillen met ruim een maand speling tussen de vroegste en laatste Paasdata. Dit jaar komt Pasen vrij vroeg, maar zal het weerbeeld niet zo uit de kunst zijn.

De wisselvalligheid is inmiddels toegenomen vanaf donderdag (na eerst nog een enkele frisse nacht). Later op vrijdag regent het al enige tijd en valt er meer dan zo'n 7 millimeter regen op Flakkee. Wel wordt het met de toename van de regenkans een stuk zachter, met oplopende temperaturen. Een zachte en wisselvallige zuidweststroming zal de dienst gaan uitmaken en daardoor komen regelmatig regengebieden langszij. Tussendoor is het ook wel eens een dagdeel droog met zon. Vooral op vrijdag richting zaterdag regent het bij ons en ook tijdens beide Paasdagen is dat het geval.

Mocht het nu vlak voor zo'n nieuwe regenstoring tijdelijk wat zonniger worden, dan kan de temperatuur even oplopen naar een graad of 14 en dan voelt het direct lenteachtig aan in de vochtige atmosfeer. De zaterdag lijkt de drogere tussendag te worden van het Paasweekend zonder uitbundige zonkracht. Ook na Pasen zal de zuidwestelijk georiƫnteerde stroming nog voortduren en wisselvalligheid geven.

Het temperatuurbeeld zal redelijk zijn, met maxima doorgaans tussen de 10 en 13 graden, zodat we kunnen spreken van een nogal groeizaam weertype in het zuidwesten van de provincie Zuid-Holland. Met het zachtere weer aan zet straks, wordt de tot dusver te koude maartmaand nog wat 'omgebogen' richting misschien nog net een normale maart. Ook de neerslagsom komt rond normaal uit straks.

Op lange termijn (april-mei) lijkt er een voorkeur te zijn voor relatief hoge druk boven Noord-Europa. Dit zou betekenen dat de wind hoofdzakelijk uit noord tot oost zou moeten gaan waaien en dat is op zich een prima richting, die veelal droog weer met zon met zich meebrengt.