Winkelbeheerder RTM Trammuseum Wijnand de Gooijer neemt schaalmodel veerboot Stad Zierikzee van bouwer Simon Admiraal in ontvangst.
Winkelbeheerder RTM Trammuseum Wijnand de Gooijer neemt schaalmodel veerboot Stad Zierikzee van bouwer Simon Admiraal in ontvangst. Foto: Wim van Vossen

Uit de hand gelopen hobby

Simon Admiraal maakt schaalmodel van veerpont

OUDDORP - Vol trots overhandigde woensdagmorgen de 78-jarige Simon Willem Admiraal uit Nieuwe-Tonge zijn creatie, een schaalmodel van de toenmalige veerpont Stad Zierikzee, aan de winkelbeheerder van het RTM Trammuseum in Ouddorp, Wijnand de Gooijer. Ruim een half jaar werkte de modelbouwer enthousiast en met inspiratie aan dit fenomeen. Hij mag dan één van de weinige modelbouwers op het eiland zijn, dat wil niet zeggen dat hij er alleen voor staat. Hij weet zich nauw verwant met zijn vriend Leen Brijs uit Oude-Tonge (81) die deze hobby deelt en ook al enkele pronkstukken, waaronder de boot Minister v.d. Sleijde, aan het trammuseum heeft geschonken.

Door Jaap Ruizeveld

Directeur Sparreboom en secretaris De Haan namen namens de directie van het RTM Trammuseum de gift graag in ontvangst. "U bent met uw inzet en werk als modelbouwer voor ons een stille medewerker. Een gewaardeerde vrijwilliger. Juist voor onze collectie is deze inbreng een aanwinst. Maquettes, tekeningen en miniatuuritems verrijken het totale aanbod van ons museum. Dat wordt weleens onderbelicht, maar het zijn onmisbare objecten", gaf Roel Sparreboom aan. De ijver van hobbyist Admiraal is nog lang niet ten einde, zo bleek. Want binnenkort hoopt hij aan de slag te kunnen gaan met tekeningen voor de bouw van weer een voormalige veerboot, de Zijpe.

Veel modellen

Schaalmodellen bouwen is al heel lang een activiteit van Simon Admiraal. "Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby", vertelt hij. "Gelukkig dat mijn vrouw het ook kan waarderen. Want ja, ik zit toch wel elke dag een aantal uren in de schuur te "knutselen". Simon was destijds kraanmachinist bij een fabriek die zich bezighield met fabricage van pijpen en isolatiewerkzaamheden. Nadat hij afscheid had genomen van het bedrijf Key-Kramer in Maassluis, kwam er ruim tijd beschikbaar om zich op zijn hobby te storten. "Ik heb veel modellen gebouwd. Bijvoorbeeld een object Paarden met boerenwagen dat in Ebbe en Vloed in Oude-Tonge een gewaardeerd plekje verwierf, allerlei wagentjes en sleepboot De Schelde.

Materiaal

Admiraal heeft het nodige materiaal zoals verf, triplex in zijn schuur om de werkstukken te kunnen vervaardigen. "Je moet af en toe iets kopen. Dat wel, maar heel kostbaar is het ook weer niet. De uren die er in gaan zitten daar moet je niet naar kijken," geeft hij aan. Zijn vriend Leen Brijs knikt begrijpend. Hij zette onder andere de veerboot Haringvliet op de kaart. Het grappige is dat werkstukken van beide modelbouwers bij elkaar staan in het RTM-museum. De een boven de ander, maar die concurrentie gaan de beide vrienden graag met elkaar aan, zo geven ze lachend aan.

Erfgoedlijn

"Het is belangrijk dat wij deze kunstwerkjes in onze museumcollectie kunnen opnemen. Het is zelfs, in het kader van de Erfgoedlijn-subsidie, een vereiste dat er in presentaties een link wordt gelegd met de watersnoodramp van 1953, met de havens en de toenmalige veerbindingen. Daarnaast is er de insteek met interactieve voorzieningen voor kinderen, zoals met de modelspoorbaan", zegt Sparreboom.

Uniek object

Recent is het RTM Trammuseum aan de Punt in Ouddorp ook verrijkt met een ander absoluut uniek object, een miniatuur 1 op 10, van een loc met wagens. Het bijna 4 meter lange tramgebeuren is een geschenk van de erven Van Damme uit Stellendam. Het model is destijds gebouwd door Peet van Damme. "Dit is echt een ongekend pronkjuweel," zeggen Sparreboom en De Haan namens het stichtingsbestuur.

Directeur en secretaris stichting RTM Trammuseum Sparreboom en De Haan, bij de recente schenking van het uitzonderlijke trammodel dat door de erven Van Damme is aangeboden.