Met raad en daad

Godslastering?

Omdat mijn lichaam een tempel is van de heilige Geest, mag ik mijn lichaam niet verontreinigen met roken, alcohol, drugs of te veel slecht voedsel. Is het Godslastering als tot Hem bid voor voedsel waarvan ik weet dat dit slecht voor mijn gezondheid is?

Antwoord: Godslastering is in ons spraakgebruik gewoonlijk de aanduiding van het bewust beledigen van God door smadelijke woorden en daden. In het Bijbelse spraakgebruik heeft Godslastering echter ook een ruimere zin van beledigen van God door opzettelijke zonden. Wat is zonde? Je zou o.a. kunnen zeggen: alles wat tegen de wil en wet van God ingaat. God heeft de mens geschapen met een bedoeling. Om aan deze bedoeling te kunnen voldoen, moet je als mens goed kunnen functioneren. Daarbij is van belang dat je een gezond lichaam hebt. Om dit lichaam gezond te houden, is het natuurlijk van belang dat je o.a. afziet van het gebruik van slechte voedingsmiddelen, van roken, overmatig alcoholgebruik en drugs. Maak je echter wel gebruik van deze middelen, dan kan het lichaam dus geschaad worden, je gezondheid heeft hieronder te leiden, je functioneert minder en je kan daardoor minder goed beantwoorden aan de Goddelijke bedoeling. Dit zou dan zonde genoemd kunnen worden. Hieruit volgt dat het danken na het eten, als je weet dat dit eten echt slecht was, als Godslastering gezien zou kunnen worden. Maar wat is slecht? Dat roken en drugsgebruik slecht is, staat buiten kijf. Dan de toevoegingen aan ons voedsel, zoals kleur-, smaak- en geurstoffen. Je mag aannemen dat deze stoffen in ieder geval niet bijzonder schadelijk zullen zijn, gezien de controle van overheidswege op de kwaliteit van ons voedsel. Eet u dus normaal voedsel met eventueel een glaasje wijn daarbij (de Heere Jezus dronk ook wijn), dan denken wij niet dat u dan de Schepper beledigt.

De Paasdata

Kunt u mij uit de doeken doen waarom Pasen elk jaar op een andere datum valt?

Antwoord: Tijdens het concilie te Nicea in het jaar 325 werd besloten, dat voortaan het christelijke Paasfeest gevierd diende te worden op de eerste zondag na de volle maan op of na het tijdstip dat de zon het lentepunt zou passeren. Zo berekenen de Griekse christenen nu nog hun Pasen. Maar in West-Europa stelt men sinds de negende eeuw de Paasdatum op de eerste zondag op of na een volle maan na het begin van de lente, waarvoor volgens de laatst ingevoerde wijziging van Rome altijd 21 maart wordt aangehouden. Pasen kan daardoor nooit meer vòòr 22 maart en niet nà 25 april vallen.

Luchtje aan

Hoe komt het, dat melk soms ineens anders gaat smaken?

Antwoord: Als melk is blootgesteld aan de lucht, verandert de smaak al. Bovendien neemt melk gauw geurtjes van andere producten aan. Bewaar daarom geen etensresten in open schaaltjes, of uien, knoflook, enz. in een koelkast waarin geopende flessen of pakken melk, vla, slagroom en dergelijke staan. Wikkel kaas en vleeswaren in daarvoor bestemd cellofaan of in stanniool.

Droogadvies

Wat betekenen drie staande lijntjes in een vierkant wasmerkje?

Antwoord: Dat u dit wasgoed druipnat moet ophangen. Een horizontaal streepje staat voor platliggend drogen, een cirkel voor de trommeldroger en een gebogen lijn bovenin het vierkant: aan de waslijn hangen.