Scriba C. Okker (links) en kerkvoogd D. van den Dool.
Scriba C. Okker (links) en kerkvoogd D. van den Dool. Foto: Wim van Vossen Fotografie

Groene Kruisgebouw wordt kerk

OOLTGENSPLAAT - Groot is de kerk niet en rijk is de gemeente niet, maar blij zijn de leden wel. De Hersteld Hervormde Gemeente Ooltgensplaat heeft – na twaalf jaar – een eigen kerkgebouw.

Door: Jan van Reenen

Het voormalige Groene Kruisgebouw in het dorp doet sinds 28 februari dienst als kerk. Aan de buitenkant valt daar niets van te zien. Er is zelfs nog geen bordje met de aanvangstijden van de kerkdiensten. "Dat komt nog wel", zegt kerkvoogd D. van den Dool. "We doen eerst het nodige en kijken dan wat er nog meer mogelijk is."

Ouderling scriba C. Okker voegt eraan toe: "Dat is ook niet het belangrijkste. Het gaat erom dat hier het Woord van God verkondigd wordt. Het Groene Kruis is veranderd in een ander kruis, het kruis van Christus. Het is nodig om onder dat kruis te schuilen. Waar eens de kinderen gewogen werden, worden nu de zielen van de mensen gewogen."

Aanpassingen

Binnen is er wel veel veranderd. Het gebouw, dat medio november in eigendom van de kerkelijke gemeente kwam, is in korte tijd grondig aangepakt. Waar vroeger de kamers van de dokters, de wijkzusters en de administratie waren, is nu een grote rechthoekige zaal ontstaan met vier pilaren, die een weggewerkte metaalconstructie stutten.

De inrichting is eenvoudig. Het meest in het oog springen de zeven rijen stoelen met mahoniekleurige zittingen – tachtig in totaal – en de katheder met de Statenbijbel. Daarnaast vallen het Johannusorgel achterin en een eikenhouten doopvont en Psalmbord voor in de kerkzaal op. Er is nog geen kansel.

Een zijdeur geeft toegang tot de consistoriekamer, waar vier stoelen staan, voor de drie kerkenraadsleden en de dienstdoende predikant. De andere deur leidt naar het halletje en een zaal die wordt gebruikt voor allerlei gemeenteactiviteiten. Hier krijgt de jeugd catechese, wordt Bijbelclub gehouden en vergaderen de vrouwenvereniging en de Bijbelkring.

Dankbaar

"We zijn dankbaar dat de dienst van de verzoening hier nu mag plaatsvinden", zegt Okker. "Het is bijzonder dat we dit gebouw konden kopen. De Heere heeft erin voorzien toen onze eigen wegen waren doodgelopen."

Acht jaar lang kerkte de gemeente in het oude dorpshuis van Ooltgensplaat en daarna vier jaar in het nieuwe multifunctionele gebouw 't Centrum. Doordeweekse activiteiten van de gemeente werden aanvankelijk gehouden in het huis van Van den Dool, die toen ouderling was.

Later gebruikte de gemeente daarvoor het voormalige gebouw van de Rabobank, waarvan een gedeelte nog in gebruik was om geld te pinnen. Ook het Groene Kruisgebouw bood onderdak. "Men was ons ter wille, maar het bleef behelpen. Het was voor ons een uitkomst toen zorgaanbieder Careyn, die vertrok naar het multifunctionele centrum, met het aanbod kwam om het Groene Kruisgebouw te kopen."

De totale kosten bedroegen ongeveer 270.000 euro: 220.000 euro voor de aankoop van het gebouw en de rest voor de verbouwing ervan. "Dat lijkt misschien niet veel, maar het is voor onze kleine gemeente heel veel geld. We hebben dan ook veel moeite moeten doen om de financiering rond te krijgen.
Uiteindelijk is het gelukt om via de landelijke kerk en de Stichting Kerkelijk Geldbeheer geld te lenen. En we hebben giften gekregen."

Zuinigheid

Zuinigheid was het motto bij de inrichting. De stoelen in de kerk komen, via Marktplaats, uit de voormalige Gereformeerde Kerk van Appelscha. De vloertegels zijn goedkoop aangeschaft. De kansel wordt gemaakt door een vrijwilliger, die ook het Psalmbord en de doopvont vervaardigd heeft.

De Statenbijbel op de katheder is een geschenk van een 'oud-Platenaar'. Voorin staat de tekst 2 Petrus 1:19, over het profetisch Woord dat zeer vast is. Okker: "Daar gaat het om."

Met toestemming overgenomen uit het Reformatorisch Dagblad.

Na twaalf jaar heeft de gemeente een eigen kerkgebouw.
De Statenbijbel.
Het voormalige Groene Kruisgebouw is nu een kerk.
In de kerk staan tachtig stoelen opgesteld.
Afbeelding