Afbeelding
Foto: Archief

Opa J. Hanenberg (90) de oudste van 4 generaties

De krasse Jan Hanenberg uit de Dubbele Ring te Sommelsdijk vindt zichzelf geen man om in het Rusthuis te zitten, al vindt hij het prachtig dat die voorziening er is. Vandaar dat hij gisteren zijn 90e verjaardag vierde als alleenwonende. "Ik woon al 11 jaar alleen en zolang ik nog kan kruipen, blijf ik dat doen", heeft de oude baas zich stellig voorgenomen. Weliswaar is hij alleenwonend, maar dat betekent niet dat hij aan zijn lot overgelaten zou zijn, integendeel.

Zaterdagmorgen was hij op bezoek in Wildemanstraat 10 te Sommelsdijk om daar met 4 generaties Hanenberg op de foto te gaan. Zelf is hij 90, zijn zoon Jacob Hanenberg is 58 jaar, diens zoon Jan - de 3e generatie - is 33 jaar en de 4e generatie Jacob Hanenberg uit Nieuwe-Tonge is 12 jaar en leerling van de Lagere Landbouwschool te Sommelsdijk.

Over het natje en het droogje heeft opa Hanenberg niet te klagen. Elke morgen drinkt hij wel ergens zijn 'bakje', het middagmaal wordt hem door een kleindochter gebracht, mevr. Hanenberg-Noordijk, terwijl deze ook een wakend oogje in het zeil houdt.

Aan ieder die het horen wil, vertelt de krasse 90-jarige hoe het vroeger allemaal is gegaan. Al op zijn 9e ging hij de boer op voor 15 cent per dag, vervolgens werkte hij 36 jaar lang bij een en dezelfde baas, om daarna een eigen bedrijfje te beginnen. Die verhalen worden ook opgehaald wanneer hij weer met leeftijdgenoten op een bankje in de zon kan zitten. Daarom is het voorjaar hem ook welkom.

Dit artikel stond eerder in de krant van 23 maart 1971.