Kunstgrasvelden en harmonisatie regels krijgen groen licht van raadsfracties

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een gewijzigd eerste voorstel betreffende aanpassing kosten van eenmalige afschrijving van natuurgrasvelden naar ruim 661.727 euro en een tabelaanpassing nieuwe bijdrage deelnemende voetbalclubs. Met bijvoeging van rapporten van KNVB (behoefterapport)en KIWA (nulmeting natuurgrasvelden)en een paragraaf over LED verlichting. Met deze ingrediënten kon de gemeenteraad donderdagavond de tweede ronde ingaan over het voorstel tot harmonisatie van onderhoud en huur velden voetbalclubs, de aanleg van 16,5 kunstgrasvelden en het behoud van 19 natuurgrasvelden. Het leidde tot een unaniem akkoord.

Door Jaap Ruizeveld

Uit berekeningen ten aanzien van LED verlichting is in de Energieke Regio gebleken dat dit niet interessant is. Ook niet met subsidie. De terugverdientijd kwam uit op minimaal 16 jaar. Zonne-energie is wat dat betreft een beter alternatief.. Onze krant besteedde eerder al zeer uitvoerig aandacht aan dit collegevoorstel dat o.a. een kredietaanvrage bij de raad neerlegt van ruim 5.3 miljoen euro. Te vermelden is dat het college in antwoord op vragen van de PvdA-fractie over het onderhoud van velden aangeeft dat een mogelijke herbestemming van overtollige velden wellicht gevonden zou kunnen worden in plaatsing van zonnepanelen, waardoor verenigingen energierendement kunnen halen.

Kwaliteitsslag
Inspreker Zwanenburg die in het project een adviserende rol speelt (speelde) schetste de betekenis van het project. Een kwaliteitsslag. Voor de voetbalclubs geen afgelastingen meer. Ook scholen (onderwijs) kunnen van de kunstgrasvelden gebruik maken. Zorgen omtrent lichamelijke klachten van gebruikers van het kunstgras werden ontzenuwd. Daarna was de raad aan zet. Harmonisatie is een goed signaal vonden de fracties. Twee clubs OFB en Den Bommel doen wel mee aan de harmonisatie-afspraken maar een kunstgrasveld is voor deze verenigingen vooralsnog een brug te ver. Toch worden er nog gesprekken gevoerd lichtte wethouder Trouwborst toe. Het belang van een goede sportvoorziening is belangrijk voor de leefbaarheid in de kernen klonk het. Een goed stuk werk kan na 2 jaar voorbereiding worden bekrachtigd. Toch ook kritische kanttekeningen als zouden enkele clubs niet zijn gekend in de keuze van het kunstgrasfenomeen.

Goede afloop
Op de publieke tribune waren functionarissen van voetbalclubs present om de goede afloop van het project in de raad mee te maken. En dat lukte unaniem, wel met wat blijvende vragen. Immers nog niet alle verenigingen hebben de voorstellen aan de ledenvergadering kunnen voorleggen. Een aantal politici had de overall uitslag graag al geweten. De PvdA ging schoorvoetend mee in de stemming. Deze fractie had namelijk nog afspraken gepland om nadere informatie in te winnen.

< kader >

Ledenvergaderingen

Extra info vooraf was er ook met de eerste resultaten van ledenvergaderingen van de 13 voetbalclubs op het eiland. Voorzitter Joop van Hecke van voetbalvereniging WFB (Ouddorp) meldt: "De algemene ledenvergadering heeft op 9 maart besloten akkoord te gaan met de harmonisatie. Ook heeft de ALV er mee ingestemd dat er geen zelfwerkzaamheid meer wordt verricht. WFB gaat dus voor de volledige onderhoudskosten, thans begroot op 38.558 euro voor 2 kunstgrasvelden en 2 natuurvelden. Dit betekent een enorme contributieverhoging. Wel krijgt de vereniging hiervoor een goede kwaliteitsimpuls voor de toekomst". Bij MSV & AV Flakkee (Middelharnis) is er instemming met het harmonisatiebeleid zo meldt desgevraagd de webmaster. De algemene ledenvergadering bij DBGC over het onderwerp wordt pas op 8 april gehouden. Bij DVV'09 (Dirksland) is vrijdag 4 maart in een bijzondere ledenvergadering unaniem ingestemd met de gemeentelijke harmonisatieplannen. Het bestuur kreeg toestemming voor investeringen en daarnaast voor een maandelijkse contributieverhoging. In een toelichting schetst voorzitter Rob van Gils de bijzondere positie van DVV'09. Enerzijds de groei van het ledental door ontwikkeling van plan De nieuwe Gooye, anderzijds door het gras tekort bij de club, hetgeen blijkt uit onderzoek door de KNVB en door KIWA waar het gaat om de staat waarin de huidige velden verkeren. Er zijn nauwe contacten met de gemeente om geschetste problemen snel op te lossen.