Zelfredzaamheid en participatie centraal in drie beleidsnota's

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase stonden donderdagvond de nota's Mantelzorgbeleid, Ouderenbeleid en Vrijwilligersbeleid, allen voor de periode 2016-2019, op de raadsagenda. De documenten werden afzonderlijk besproken. Omdat het de eerste verkenning betrof gaven de fracties signalen af en stelden korte vragen zonder nog een oordeel te presenteren. In het begeleidende raadsvoorstel wijst het college er uitgebreid op dat met de veranderingen in het sociaal domein de samenleving en de wijze waarop men met elkaar samenleeft veranderd zijn. De gemeente heeft dit verwoord in haar Visie Sociaal Domein. De zelfredzaamheid van de inwoners moet worden vergroot en participatie moet zo lang als mogelijk is worden gestimuleerd.

Door Jaap Ruizeveld

Dit om de kwaliteit van de samenleving te vergroten. Langer zelfstandig thuis wonen is hierbij een belangrijke doelstelling geworden. Door mensen in hun kracht te zetten en met behulp van de inzet van naasten, vrijwilligers en sociaal netwerk is het, zo stelt het college, mogelijk om langer zelfstandig thuis te wonen op Goeree-Overflakkee, ook als je ouder wordt. Vrijwilligers en mantelzorgers vormen een belangrijke basis voor de samenleving. Hun inzet is onmisbaar. Zij zorgen voor een maatschappelijke betrokken samenleving waarin wij omzien naar elkaar en zorgen voor elkaar. Met name de oudere inwoners hebben veel baat bij de geboden inzet.

Samenhang

In dat kader zijn de drie beleidsnota's opgesteld. Zij staan in principe los van elkaar maar zij hebben ook een nadrukkelijke samenhang in het sociaal domein. In het licht van de veranderingen in het sociaal domein en de ambities die de gemeente zich stelt moet worden geconstateerd dat het beleid dat de voormalige vier gemeenten op genoemde terreinen destijds opstelden inmiddels is achterhaald. De huidige nota's moeten gezien worden als stappen in de goede richting, zo geeft het college aan. Via tussentijdse rapportages zal de komende jaren blijken wat de stand van zaken op onderdelen is en of de doelen worden gehaald. De eindevaluatie staat geprogrammeerd voor 2019.

Concreter

Kijkend naar de grote betekenis en inzet van mantelzorgers werd door wethouder De Jong al snel toegegeven aan het pleidooi van enkele fracties om hen geen cursusgelden te laten betalen. Het kan allemaal wat concreter gaf de raad aan. Dit gold ook voor de twee andere beleidsnota's (Ouderenbeleid en Vrijwilligersbeleid). Ook was er een hint om voor vrijwilligers de regeldruk te verminderen. In het gehele sociaal domein gaat het om een groeiproces. De wethouder stelde uitwerkingsdocumenten in het vooruitzicht.