Boerderij Welgelegen. Foto: Jaap Ruizeveld
Boerderij Welgelegen. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizveld

Handhaven op Erfgoedwet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Naar aanleiding van een recente uitgave van het blad Binnenlands Bestuur over de nieuwe Erfgoedwet en de mogelijkheid om deze wet effectief te handhaven, stelde Bert Tuk namens de ChristenUnie-fractie donderdagavond mondelinge vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Door Jaap Ruizeveld

In dit artikel wordt gemeld dat met de inwerkingtreding van de Erfgoedwet gemeenten de eigenaren eenvoudiger kunnen dwingen om hun gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument in goede staat te houden. Overigens biedt de wet ook nu al voldoende mogelijkheden maar worden deze in de komende Erfgoedwet helder vastgelegd.

Doorn in het oog

Als ChristenUnie-fractie roepen wij het college op actief gebruik te maken van deze mogelijkheid. Wij denken met name aan enkele beeldbepalende boerderijen. Zoals de te koop staande boerderij langs de parallelweg naast de N59 net voorbij de afslag Schaapsweg en de boerderij Welgelegen in Ouddorp. Deze zijn voor de bewoners een doorn in het oog en doen sterk afbreuk aan het imago wat wij , ook middels eilandmarketing, beogen als gemeente Goeree-Overflakkee. Het gaat om dichtgetimmerde en in verpauperde staat verkerende panden.", zei Bert Tuk. Wethouder Markwat antwoordde dat ten aanzien van de Erfgoedwet mogelijkheden worden bekeken. Er zullen afwegingen worden gemaakt. De twee specifiek genoemde boerderijen hebben overigens al de aandacht van het college.