Veel emotie in raad bij peilen gevoelens over het fusietraject van zwembaden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ver na middernacht, na ruim vier-en-een half uur debatteren, sloot burgemeester Grootenboer vanmorgen een roerige raadsvergadering. Zelfs op dat tijdstip konden nog niet alle punten op de overvolle agenda worden afgewerkt. Het restant wordt aan de bijeenkomst op 7 april toegevoegd. Opnieuw dan in de oordeelvormende fase het Bestemmingsplan Ouddorp Duin, want er bleven voor een aantal fracties ook in deze tweede sessie nog vele vragen over. Bij het item Wensen en bedenkingen fusie zwembaden ontstond een heftige woordenwisseling tussen Heintjes (VKGO) en portefeuillehouder Trouwborst.

Door Jaap Ruizeveld

Er lag hier overigens geen officieel voorstel. Wel een mogelijkheid om gevoelens van de raad te vernemen over de aanpak van dit project dat onder bevoegdheid van het college is en wordt uitgevoerd. Het peilen van deze gevoelens ontaardde in een ongebruikelijke felle communicatie over exploitatie in een nieuwe stichting. Beeldvorming rond de maatschappelijke impact bij mogelijke sluiting van zwembaden. Over dreigende kapitaalvernietiging. Het verwijt dat opgevraagde rapporten niet zijn aangeleverd. Het functioneren van de Stichting Olympia. Alles passeerde de revue. Terwijl de wethouder emotioneel stelde dat door gecreƫerde beeldvorming dingen ver weg staan van de waarheid en dat dit tot deining leidt, handhaafde de VKGO- woordvoerder zijn eis tot inzage in documenten.

Meer informatie

Keuker (PvdA) drong er op aan de raad kansen te geven om besluiten te nemen. Hij vroeg om een onderzoek naar de meest gewenste beheervorm. Attendeerde op het benoemingsbeleid en de noodzaak om een professionele organisatie op te zetten. Was alles al bekokstoofd verzuchtte dit raadslid. P.C. Grinwis (SGP) wilde meer informatie. Wij kunnen op dit moment nog niet alle consequenties overzien. Vallen er straks meerdere accommodaties onder de overkoepelende stichting, Grutterswei in Oude Tonge, Dorpstienden in Ouddorp (en dan ook de faciliteiten in Goedereede en Stellendam?. Krijgt dat al in 2017 zijn beslag?. Trouwborst zegde de raad toe een informatieve bijeenkomst te beleggen om details nog eens aan te stippen. Ook de gevraagde communicatie richting de bevolking zal vorm worden gegeven.

Motie

Namens de fracties van VKGO (indiener Willy Heintjes), gesteund door de fracties van Partij v.d. Arbeid en Eiland van Vrijheid werd over bovenstaand onderwerp een motie ingediend. Het college werd verzocht een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de mogelijke beheersvormen van zwembad t 'Zuiderdiep. Met name naar de beheervormen, eigen beheer, commercieel beheer en de stichtingsvorm. Na dit onderzoek een keuzemogelijkheid aan de gemeenteraad voor te leggen voor besluitvorming. Als onderbouwing van het verzoek werd genoemd dat er sprake is van maatschappelijke onrust over de toekomst van de zwembadvoorzieningen binnen de gemeente. Vooral bij het zwembad t' Zuiderdiep in Stellendam en het zwembad De Gooye in Dirksland. Aangegeven werd dat het gewenst is voldoende draagvlak te behouden bij inwoners van de gemeente bij besluitvorming met een belangrijk maatschappelijk effect zoals bij de zwembadvoorziening. Behalve indiener VKGO en de medeondertekenaars PvdA en EVV, was er geen verdere raadssteun voor de motie, die dus werd verworpen.