Wim van Puijvelde en Peet Hack van Schavicast nemen de watertoren in gebruik. Foto: RTM, Ouddorp.
Wim van Puijvelde en Peet Hack van Schavicast nemen de watertoren in gebruik. Foto: RTM, Ouddorp. Foto: RTM Ouddorp

"Het RTM-museum is voor bezoekers een beleving"

Tijdens de opening waren tal van genodigden aanwezig, onder wie gedeputeerde Rik Janssen (provincie Zuid-Holland) en burgemeester Ada Grootenboer. Zij waren het die samen met stichtingsvoorzitter Roel Sparreboom de ceremoniële handeling verrichtten. De onthulling van een tegeltableau dat in 1923 door het personeel van de toenmalige stoomtramlijnen - bij het 25-jarig jubileum - was aangeboden aan de RTM-directie. Het kunstwerk sierde jarenlang de RTM-wachtkamer op het station Rotterdam-Roosestraat. "Ik zie de ontwikkelingen in ons museum als een groeidocument. Op weg naar diamant. Dat gaat dus al verder dan de titel van het jubileumboekwerk dat in het najaar verschijnt: 'Van oud naar goud'," zei Sparreboom.

Door Jaap Ruizeveld

Lof voor vrijwilligers

Gedeputeerde Janssen (portefeuille Erfgoedbeleid) en burgemeester mevrouw Grootenboer legden in hun toespraken een accent op de inzet van de vrijwilligers. Beiden waren enthousiast over de geboekte resultaten en complimenteerden alle betrokkenen bij deze nieuwe uitbreidingsfase van het RTM-museum. Dat er ook steeds nieuwe (jonge) aanwas is voor het vrijwilligerswerk, is waardevol en verheugend. Het betekent immers continuïteit en dat is belangrijk. De gedeputeerde gaf aan, dat kwaliteit van erfgoed hier wordt gewaarborgd. Wij zijn er trots op. Dit museumcomplex moet niet alleen blijven. Nee, het mag beslist niet meer weg. Janssen schonk - vanuit zijn positie als (GS) bestuurder - tenslotte aandacht aan de noodzakelijke inzet om de waterkwaliteit van het aangrenzende Grevelingenmeer te verbeteren.

Beleving

Naast de superlatieven voor de inzet van vrijwilligers, wees de burgemeester op de toeristisch-recreatieve functie van het trammuseum. "Het is voor bezoekers een beleving. Een extra trekpleister. Terug te kunnen gaan in de tijd, de historie van de eilandelijke stoomtramlijnen. Het is steeds een feest om hier in een nostalgische sfeer te vertoeven. Mooie dingen te zien die aan de inhoud van dit museum doorlopend worden toegevoegd. Wij zijn als gemeentebestuur trots op deze vestiging". Na een hapje en drankje was er, onder leiding van directeur Sparreboom, een korte rondwandeling over het complex, waarbij uiteraard de replica van de Strijense watertoren één van de blikvangers was.

Contacten

In de hal volgde de 81-jarige Henk Omtrop uit Renesse, één van de vele vrijwilligers, met zichtbaar genoegen de korte plechtigheid. "Tien jaar was ik destijds als administratief medewerker bij de RTM verantwoordelijk voor het goederenvervoer. Daarna, dat is 50 jaar alweer, bij het museum", vertelt hij met passie. "Het gaat nu om het onderhouden van contacten. Dat vind ik belangrijk. Je kunt mij uiteraard niet meer in de werkplaats verwachten. Maar ik ben blij dat ik het allemaal mag bijwonen en volgen. Je hoort erbij als je hier komt. Het is fantastisch dat het museum hier in Ouddorp is gevestigd. Och meneer, de glans van de RTM die verdwijnt niet zomaar".