Maart zo'n 3 graden te koud tot nu toe

Het is opvallend dat na zachte - of zelfs zeer zachte winters niet zelden een relatief koud voorjaar volgt. Ook nu lijkt dit het geval te zijn. Maart 2016 verloopt tot op heden zo'n 3 graden te koud. Het enorme contrast met december 2015 valt dan onmiddellijk op (de maand was 6 graden te zacht). Het aantal vorstdagen is opvallend hoog nu. Op sommige stekken vroor het iedere nacht en dat al in een reeks vanaf 22 februari. Die nachten worden nu geleidelijk milder door toename van bewolking.

Het weer was nog prima tot vrijdag, tot en met donderdagmiddag ronduit veel zon op Flakkee. Er waaide een matige noordoostenwind en achter glas uit de wind was het zonder meer goed toeven. Dit weekend komt het accent van het weersbepalende hogedrukgebied meer richting Schotland uit. Later kiest het hoog domicilie bij Ierland en dat betekent dat de wind krimpt naar 't noordnoordwesten. Daardoor worden steeds meer wolken en vochtvelden aangevoerd over de Noordzee en dat houdt in dat de maartzon meer en meer verstek moet laten gaan in het tijdpad vrijdag tot en met het weekend.

De temperaturen worden ook allengs genivelleerd en vooral de nachten verlopen dan weer vorstvrij. De kans op wat regen neemt ook toe in 't weekend, alhoewel 't om hele kleine hoeveelheden zal gaan. In het gebied van Zuidwest-Nederland zou het dus even lichtjes kunnen regenen omstreeks zondag. We zien tegelijkertijd ten noordoosten van ons een flinke kou-uitval over het noordoosten van Europa. In de regio St. Petersburg tot aan Polen (later de Balkan) gaat het flink vriezen dan. De kans is klein dat een deel van die poolkoude ons nog gaat bereiken, gezien de ligging van de drukgebieden.

Het verdere verloop van maart zal niet heel anders worden waarschijnlijk. De kans op een zwoele stroming uit het zuiden of zuidoosten met maxima tot 20 graden lijkt klein te zijn tot pakweg 25 maart. Mogelijk warmt het eind komende week nog even op tot rond 15 graden met een zuidwestenwind.
De kans is dus best groot dat maart '16 als een te koude maand in de boeken kan worden genoteerd.